Неделя, 28 Май 2023

Петък, 13 Март 2020 10:45

ЕС дава по 2 хил. евро на мигрант в Гърция, за да се върне в родината си

Европейският съюз обяви, че ще плати по 2 хил. евро на всеки мигрант в претъпканите лагери на гръцките острови, който иска да се върне в собствената си страна, предаде Би Би Си, пише Дневник.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обяви схемата в Атина в четвъртък. Тя беше договорена с гръцкото правителство.
По думите ѝ мярката е временна - ще важи само за един месец - и ще се прилага само за мигранти, пристигнали преди 1 януари. Еврокомисарят обясни, че 5 хил. мигранти ще могат да кандидатстват за "доброволното връщане".

По-рано този месец стотици мигранти и бежанци достигнаха гръцките острови близо до турската граница с лодка, засилвайки натиска върху и без това изпитващите трудности центрове за прием. В лагерите на тези острови вече има почти 42 хил. търсещи убежище, въпреки че в тях е предвидено да се подслонят около 6 хил. души.

По данни на организацията "Лекари без граници", която работи на островите, над 14 хил. от мигрантите са деца.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Йохансон заяви, че седем държави - членки на ЕС, са се съгласили да приемат най-малко 1600 непридружени деца от лагерите, смятани за особено уязвими.

Правозащитните организации са на мнение, че Сирия е твърде опасна, за да бъдат връщани там мигранти, но някои други страни на произход като Пакистан са смятани за достатъчно безопасни.

Гърция временно прекъсна обработката на нови молби за убежище - ход, който беше осъден от правозащитни групи.

Йохансон обясни, че репатрирането на мигранти от островите ще бъде координирано с Международната организация по миграцията към ООН и с Фронтекс.

Ситуацията е сериозна и на гръцко-турската сухопътна граница, където гръцката полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречи на мигрантите да влязат.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни