Четвъртък, 23 Март 2023

Събота, 02 Май 2020 10:18

Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса

Очаква се коронавирусът да бъде активен между 18 и 24 месеца

Това обяви доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб, предаде БГНЕС.

Като първи сценарий се разглежда 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години. Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 – бавно изгаряне на причинителя, отделни случаи без ясен вълнов модел. Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализират в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване, добави още доц. Димов.

Като статистика 1126 проби са изследвани за последното денонощие, съобщи доц. Димо Димов.

47 нови случая имаме на коронавирус, общият брой е 1588 случая, активни са 1232. Нова област е Разград. От тези 47 случая, 6 са в София, Видин-22, Блгаоевград-5, Плевен 3, Перник 2, Пловдив, Пазарджик, Враца, Смолян и Сливен, както и Ямбол– 1.

Има 5 нови случая на деца на възраст между 5 и 16 години. Медицински персонал – 4 нови случая. Излекувани 11 нови случая, общо 287. В София новите са в Пирогов – 4 души и 7 души на лечение в домашни условия.

Починали – 3 нови смъртни случая, 1 в Смолян, мъж на 64 г. с инсулт и два случая от Сливен, мъж на 65 г. с белодробно онкологично заболяване. И починала лекарка на 43г. от МБАЛ Сливен, тя е била с бързо развитие на клиничната картина, интубирана е, но е починала.

От 1588-те случая, 317 са в болници, 43 са в интензивно отделение.

Брифинги на живо вече няма да има. Обществото е добре информирано за всички особености около коронавируса. Започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда отколкото полза, съобщиха още от Националния оперативен щаб.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни