Вторник, 21 Март 2023

Събота, 09 Май 2020 10:03

Доналд Тръмп: Коронавирусът ще изчезне без ваксина

Според университета Джонс Хопкинс в САЩ досега са регистрирани повече от 1 270 000 случая на зараза с коронавируса, починалите са над 76 000

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вярва, че новият коронавирус в крайна сметка ще изчезне без ваксина.

„Всичко това може да мине без ваксина, надявам се, че след известно време няма да се появи отново“, заяви държавният глава, отговаряйки на въпросите на журналистите в Белия дом.

„Може пак да има епидемия, но както мнозина казват, ще можем да я потушим. Може да има епидемия през следващата година, но в крайна сметка и тя ще изчезне“, добави той.

Според университета Джонс Хопкинс, който прави изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ досега са регистрирани повече от 1 270 000 случая на зараза с новия коронавирус, починалите са над 76 000.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ планира да изпрати 8000 устройства за изкуствена вентилация на белите дробове до други страни до края на юли, като помощно средство в борбата срещу коронавируса. Все още не е ясно дали държавите – получатели ще трябва да платят част от стойността на устройствата за механична вентилация на САЩ. Списъкът на страните, в които Тръмп възнамерява да изпрати такъв товар, също не е уточнен.

Стана ясно, че има втори случай на коронавирус в Белия дом. Заразена е говорителката на американският вицепрезидент Майк Пенс, която е дала положителна проба за новия коронавирус.

Прессекретарят на Пенс Кейти Милър е съпруга на Стивън Милър, един от най-близките съветници на президента Доналд Тръмп и автор на антиимиграционната му политика.

„Чувствам се добре и нямам търпение да продължа да работя за американския народ“, написа снощи тя в Туитър, предава БТА, цитирано от Dir.

Без да цитира името й, висш американски служител съобщи вчера през журналисти, че сътрудничка от екипа на вицепрезидента е с положителен тест за Ковид-19. По-късно през деня, на конференция пред републикански конгресмени Тръмп спомена името „Кейти“, отбелязвайки, че тя работи в сферата на връзките с медиите. Тези подробности потвърдиха информацията в няколко американски медии, според които става въпрос за Кейти Милър, присъствала на церемония с участието на президент Тръмп и съпругата му Мелания, както и съпругата на Майк Пенс.

Шестима души, които може да са били в контакт с Кейти Милър и се готвеха да придружат вицепрезидента при пътуване, трябваше да слязат от самолета му преди той да излети от военна база Андрюс край Вашингтон.

По-рано тази седмица беше установено, че заразен с коронавируса е военен от морската пехота, който е на служба при Тръмп.

Тръмп и Пенс, на които се правят тестове всеки ден, казаха, че пробите им за вируса са отрицателни.

Говорителката на президентството Кейли Макенани увери, че няма никакъв риск от епидемия в Белия дом.

„Вземаме всички необходими мерки за предпазване на президента“, заяви тя.

Тръмп обаче беше критикуван за отказа си да носи предпазна маска на обществени места въпреки препоръките на собствените му здравни експерти. Много малко хора от антуража на президента са виждани да носят маска.

На възпоменателната церемония по случай 75-ата годишнина от края на Втората световна война вчера Тръмп се срещна с осем американски ветерани на възраст между 96 и 100 години. Нито 73-годишният президент, нито някой от ветераните беше с маска, но всички стояха на по няколко метра едни от друг.

Бях доста далече от ветераните, а и вятърът духаше толкова силно, че много бих се изненадал вирусът да ги засегне, обясни Тръмп на журналистите.

Тръмп не беше с маска и при посещението си във фабрика за маски за обдишване в Аризона в началото на седмицата, въпреки че говори в зала, пълна с работници, спазващи стриктно предписанията за безопасност на компанията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни