Събота, 25 Юни 2022

Четвъртък, 10 Септември 2020 17:21

Столична община не е изпълнила 1/3 от обещаните инвестиции

Сред нереализираните или отложени проекти са ремонтът около "Ал. Невски", бул. "Тодор Каблешков" и други

 

 

За поредна година управляващите в София не са успели да реализират голяма част от обещаните и планирани от самите тях инвестиции в общински проекти и обекти. При капиталова програма в размер на почти 633 млн. лв. за 2019 г., в която нямаше коронавирус и извънредно положение, кметът Йорданка Фандъкова и подчинената й администрация са усвоили около 439 млн. лв. Това стана ясно при обсъждането и гласуването на отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столична община за м.г., съобщава "Сега".  

Отчетът бе утвърден с гласовете на управляващите коалиции ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака". Срещу приемането му гласува опозицията- БСП, "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София". През 2018 г. капиталовата програма на общината бе за 634 млн., а реално усвоените средства - 445 млн.

В отчета за м.г. липсва информация кои планирани проекти в Столична община не са осъществени и по каква причина. Сред тях обаче със сигурност се числи започналият и спрян ремонт на пространството около храм-паметника "Александър Невски".

"Сега" напомня, че обновяването на т.нар. Зона 2 в центъра на града трябваше да приключи миналото лято, но де факто то така не започна. Към планираните, но нереализирани проекти през 2019 г. спада и разширението на бул. "Тодор Каблешков", за което се говори още от кметския мандат на днешния премиер Бойко Борисов. Финансиране за него имаше предвидено в капиталовата програма за м.г., но на практика ремонтът на около 1 км. от т.нар. трети вътрешен ринг на София започна едва това лято. Почти е сигурно, че изпълнителят "Трейс груп" няма да успее да завърши дейностите в предвидения в договора срок, пише медията.

Въпреки че според капиталовата програма на София отново бе планирано за 2019 г., не бяха завършени в срок и първите 8 станции от новия лъч на метрото, които отвориха врати на 26 август т.г. Сред планираните, но отложени проекти има още детски градини и училища.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В същото време сред успешно приключените проекти през м.г. администрацията посочва например ремонта на ул. "Граф Игнатиев", за който все още няма информация да е получено разрешение за ползване. Все още по улицата се чака да бъдат завършени и множество елементи на градската среда.    

При обсъждането на доклада за бюджета направи впечатление, че за пръв път той бе поднесен по начин, който да затрудни максимално гражданите да направят сравнение между предвидените и реално събраните средства. За разлика от предишните отчети, в този липсва таблица за първоначално заложените пера и какъв процент от тях  е изпълнен. Традиционно в отчета няма и анализ на какво се дължат проблемите с изпълнението на приходната и разходната част, какви мерки се предлагат срещу това и т.н.

Като цяло при заложени приходи от над 1,750 млн. лв. за м.г. администрацията на кмета Фандъкова е привлякла 1,531 млн., от които 173 млн. са преходен остатък от 2018 г., обобщава "Сега".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни