Сряда, 06 Юли 2022

Четвъртък, 01 Октомври 2020 12:46

Петър Витанов: Тъжно е, че ГЕРБ не искат да видят какво ни казва Европа

Евродокладът за върховенството на закона у нас породи различни тълкувания и интерпретации, дали е добър или лош – въпрос на мнение. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов.

„Много тъжно, че ГЕРБ не искат да видят това, което иска да ни каже Европа. Констатациите са много категорични – медии, съдебна система, разделение на властите, проблеми навсякъде“, допълни той.

По думите му е безсмислено българските партии да го определят като положителен или критичен, защото той е еднозначен. Според него оценката е ниска, има дефицит по отношение на медиите и лисва отчетност в съдебната власт.

„18 пъти в доклада се споменава "Опасения", ние сме на второ място след Полша. В общата част на доклада България е спомената 13 пъти, Полша и Унгария – 14, Малта – 16. Това са еднозначни неща, които дават ясна представа“, каза Витанов.

Евродепутатът опреди доклада като тъжна картина, защото дава тежки констатации за ситуацията у нас. Той обясни, че резолюцията за страната ни вече е готова и българските представители в европарламента вече са имали възможност да я видят в Комисията по граждански свободи.

„Тя е изключително критична. Поне в първоначалния ѝ вариант. Не знам дали ще бъде приета в Комисията този следобед. Тя е разработена от представители на всички политически семейства. Вчера чух, че тя се базирала на доноси от страна на левите политически сили. Нищо подобно, това е една обща резолюция, където всяко политическо семейство има преговорен екип, по линия на социалистите и демократите – българите дори не участват в преговорите“, уточни евродепутатът.

Витанов посочи, че евродокладът е информативен и няма корекционен механизъм, който да задължи страната да направи определени промени.

Относно критиките в съдебната система, социалистът коментира, че липсва достъп до правосъдие заради високите такси.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни