Вторник, 05 Юли 2022

Четвъртък, 01 Октомври 2020 16:02

Крум Зарков: Кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава

Управляващите предлагат ненужна, ненавременна и неприемлива временна комисия

 

„За съжаление кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава. Той минава в нов етап – в 13 ч. непредвидимо внасяте някаква временна комисия. Парламентарната група на БСП е твърдо против създаване на такава комисия и няма да участва с нито един представител. Няма да легитимираме този абсурден, вреден и опасен политически ход, с който за да се спечели малко време на едно изчерпано правителство и мнозинство, се атакуват самите устои на българската държава – нейната Конституция. Такава комисия е ненужна, ненавременна и напълно неприемлива“. Това заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той подчерта, че такава комисия е ненужна защото няма нужда от чисто нова Конституция и припомни, че 90 % от проекта на управляващи всъщност е сега действащата Конституция.

„Тя е ненавременна, защото дори и да има нужда от поправки в Конституцията - и по-точно в частта за съдебната власт, която зароди този дебат, те трябва да бъдат направени първо по процедурите, които е предвидила самата действаща Конституция. Не с временни комисии в последния момент, не със законови поправки в Изборния кодекс, който прокарва възможностите за референдуми, които са конституционно забранени. Не с недомлъвки и със скрити политически мотиви, а с ясен дебат, с ясни цели и с широко обществено, експертно и политическо участие“, категоричен е Зарков.

„Вярвам, че нито един уважаващ себе си юрист, общественик, авторитет ще се включи в работата на тази комисия. Те няма да искат да влязат в пошлия политически сценарий, който се предлага. Гражданското общество, хората по протестите, а и хората, които просто наблюдават политическия процес също няма да одобрят този ви акт. Не може правителство, което всекидневно и пред очите на всички погазва както Конституцията, така и законите на страната, да предлага нова  конституция. Не може мнозинство, което съсипва всеки нормативен акт, до който се е докоснало, да предлага да атакува фундаменталния ни закон“, каза още той.

По думите му не може власт, на която всяко решение се приема на нож, да предлага нов обществен договор. „Ако сте наистина искрени в желанието, което декларирахте за рестарт, за нов подход, за нова политическа култура, то трябва да направите едно просто нещо – да подадете оставка. Да назначим избори, на тези избори всеки да се изправи с идеите си, включително конституционни, и след изборите да се приемат необходимите решения“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Хората знаят какво се случва и знаят какво е решението на политическата криза, която вие упорито се опитвате да превърнете и в конституционна. Решението е само едно – оставка, избори и най-сетне нормалност, включително и в тази зала“, заключи Крум Зарков.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни