Вторник, 21 Март 2023

Четвъртък, 08 Октомври 2020 12:38

Крум Зарков: Управляващите искат да обезсмислят машинното гласуване, за да продължат с опорочаването на вота

Кристиан Вигенин към управляващите: Не ви ли е неудобно неколкократно да потвърждавате и след това да отменяте машинното гласуване;

Явор Божанков: Пълен абсурд е смесването на хартиен и машинен вот, това ще доведе до хаос

 

„Докато човечеството преживява поредната  индустриална революция, този път цифрова, България  катастрофира при въвеждането в изборния процес на една доста семпла машина. И причината е само една- мнозинството не иска машини в процеса, въпреки законовите поправки, които казаха, че ще се гласува само с машини, въпреки обещанията на премиера: „Щом хората искат, нека го направим“. Въпреки заявките за търсене на консенсус, работни групи, експертни съвети-  същността на политиката по този въпрос на мнозинството е да саботирате и компрометирате този способ за гласуване.“  Това заяви от трибуната на Народното събрание  зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Въпросът е защо управляващите искат да опорочат машинното гласуване – в мотивите си към ветото, президентът ясно казва с какво ще допринесат машините- за ограничение на възможностите за манипулиране на вота, на изборните фалшификации и свеждане до нула на недействителните бюлетини“, подчерта Зарков. Той припомни, че в навечерието на всеки избор, който се провежда през последните години, машинното гласуване е било или напълно отменено, или ограничено:  „Сега сме свидетели на последния трик- опитвате се да го обезсмислите с въвеждането на хартия там, където  задължително трябваше да се гласува единствено с машини в големите секции.“

„Не мога и няма да повярвам, че не разбирате повтаряния и от нас, и от експерти, а сега и от президента довод, че от всички възможни решения,  това за смесено гласуване с машини и хартия е възможно най-лошото. То остава в оборот всички пороци на грешно попълнени бюлетини, на сгрешени протоколи, на  неотчетени преференции и в същото време възпрепятства всеки благотворен ефект от машинното гласуване“, посочи социалистът. Той допълни, че по този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства – десетки милиони: "Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате. Ще се заемат помещения, ще се направят огромни усилия - напълно безсмислено. Това само и само, за да може след изборите да кажете: "Видяхте ли, няма нужда, дайте да ги махнем тези машини." Прозрачно е - нечестно е, безотговорно е."

„Това поведение е напълно съзнателно и доказателство за това е, че вие се опитвате по всякакъв начин да изключите Министерския съвет от процеса. Това са други поправки, които президентът връща на нашето внимание“, обясни Крум Зарков. Той подчерта, че се вменява отговорност на ЦИК и други институции, за да се  остави правителството настрана: „ Защото се търси  не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал. Т.нар. облекчаване на протоколите не е нищо друго освен замитане на следите, а вписването на „Информационно обслужване“ директно в закона спестява неудобствата от провеждането на публични и прозрачни конкурси.“

„За откровено противоконституционния текст за изменение на Конституцията чрез референдуми и за тоталното дискредитиране на законодателния процес вече няма какво да се каже- парламентът се ползва с доверие от само 7%- може би исторически най-ниското ниво – тоест не само опозиция и президент, а 93 % от българските граждани добре разбират, че най-важната институция в страната - Народното събрание не работи правилно и полезно“, каза Зарков.

Той допълни, че все пак ветото на президента е  шанс законът да се преразгледа, грешките да бъдат предотвратени и проблемите най-накрая да бъдат решени: „Възползвайте се. Инатът не е добър съветник. Залогът са честни избори, а в сегашната ситуация това е и гражданският мир. Бъдете поне веднъж в този мандат на висотата на вашата отговорност“, завърши Крум Зарков.

Кристиан Вигенин към управляващите: Не ви ли е неудобно неколкократно да потвърждавате и след това да отменяте машинното гласуване

„Във ветото на президента са мотивирани редица въпроси, които поставят под съмнение адекватността на Изборния кодекс, така както е приет от българския парламент. Най-сериозният е свързан с машинното гласуване и начина, по който той е регламентиран в закона, приет от мнозинството. Тази регламентация на практика го обезсмисля.“ Това каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Той изтъкна, че ключова цел на изборното законодателство е да гарантира, че всеки български гражданин може да гласува, неговият глас ще бъде отчетен и че резултатът от изборите отговаря на самото гласуване – каквито са и препоръките на всички организации, които се занимават с наблюдение на избори и с изборно законодателство като Съвета на Европа и ОССЕ.

„Въпросът е – дали с това, което приехте, гарантирате, че това ще се случи. Когато в български избори десетки и стотици хиляди бюлетини се оказват в поредица от избори невалидни, това означава, че на десетки и стотици хиляди български граждани вотът не е отчетен или не е отчетен адекватно. Това вас не ви ли притеснява? Или това е целта всъщност на това изборно законодателство? Защото, ако резултатът бъде отчетен адекватно, вероятно вашата партия няма да постига тези резултати“, обърна се Вигенин към управляващото мнозинство.

Той обърна внимание на един от основните аргументи на управляващите, че български граждани се притесняват и няма да гласуват,  ако гласуването е само машинно. „Вие може да им дадете възможността да отбележат на хартия своя глас, но след това на стотици хиляди от тези граждани вотът просто няма да бъде отчетен“, категоричен е Кристиан Вигенин.

„Част от проблема на изборите в България е капацитетът на Секционните избирателни комисии. Една от целите на машинното гласуване е да се намали до възможния минимум човешкия фактор в провеждането, броенето и финализирането на изборните резултати в СИК. Сега не само,  че не ги улеснявате, а гарантирано създавате допълнителни проблеми. Поетапното въвеждане на машини за гласуване в България доказа, че комбинацията от хартиено и машинно гласуване дава допълнителни и много повече грешки. В изборния закон залагате такива грешки да бъдат мултиплицирани във всяка една изборна комисия“, каза още заместник-председателят на Народното събрание.

„Не знам дали не ви е неудобно - в крайна сметка вие сте тези, които неколкократно потвърждавахте машинното гласуване, след което го отменяхте преди поредните избори и след изборите отново го въвеждахте. В тази непредвидимост на изборното законодателство вече има една абсолютна предвидимост докато ГЕРБ имат мнозинство в този парламент – до безкрайност ще си играем на котка и мишка, парламентът ще приема и отменя машинното гласуване. Чудя се защо тези аргументи, които изтъквате, са валидни сега, но не бяха валидни преди година, когато приехте, че ще има изцяло машинно гласуване. Нямам никакви съмнения, че тогавашното решение беше изцяло и само, за да се успокои напрежението с идеята отново да се върнете към този закон и да го промените по начина, по който го направихте сега“, завърши Кристиан Вигенин.

Явор Божанков: Пълен абсурд е смесването на хартиен и машинен вот, това ще доведе до хаос

„Управляващите не могат да гарантират, че всичко ще бъде наред на изборите от гледна точка на гласуването. Законът беше ясен - изцяло машинен вот. Промяната на изборното законодателство, точно преди самите избори, е посочено като проблем в последния мониторингов доклад. Това руши доверието в изборния процес. Едната страна на монетата е смесването на хартиен и машинен вот- пълен абсурд е смесването на хартиен и машинен вот, това ще доведе до хаос. Според мен ГЕРБ целят точно това. Втората голяма тема, която е обект на ветото, беше залегнала и в нашите мотиви в зала, когато възразихме с колегите от БСП за провеждането на референдума. Това поставя въобще под въпрос дали е конституционно съобразно.“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ.

Според социалиста Конституцията категорично забранява провеждането на референдуми, при които гражданите да могат да се произнасят по всички въпроси, включително и за формата на управление на държавата. „Провеждането на референдуми по тези въпроси е противоконституционно. Ние ще атакуваме тези текстове. Това е заобикаляне на института на Великото Народно събрание. Недопустимо е по въпроси за териториалната цялост и формата на управление на държавата да бъдат провеждани референдуми. Референдум не може да бъде провеждан по отношение на общочовешки права, формата на управление, териториалната цялост. Това е в компетенцията на Велико Народно събрание“, коментира той. Божанков заяви още, че тезата на партията е твърда  и определя тези текстове и тази политика като заплаха за националната сигурност.

„Фокусът на резолюцията, най-критичният документ срещу което и да е българско правителство за последните 30 години, показва едно - корупция, проблеми с върховенството на закона и медийната среда, което окончателно руши имиджа на България пред Европа. Това става в момент, когато Европа обвързва кохизионните фондове с върховенството на закона. Европейците разбраха, че българските мутри станаха европейски мутри и започнаха да харчат европейски пари. Характерът на резолюцията не е задължителен“, обясни депутатът от левицата.

Според Божанков резултатът от дебата в Брюксел е един - България вече не е на един мониторинг, а на цели три, противно на това, което управляващите ни убеждаваха, че единият мониторинг ще отпадне. "Това е успех първо на протеста в България, на гражданското общество, на опозицията в наше лице и на европейските социалисти“, заяви той.

„Ние сме силно притеснени от финансовото състояние на държавата. Борисов раздава пари като за последно. Това е категорично “купуване на гласове“ преди избори. От една страна ни убеждават, че предстои ужасна криза и България трябва да вземе огромни заеми, които поколенията след нас ще изплащат. От друга страна ни убеждават, че положението на бюджета е чудесно и могат да раздават пари в момента без отчет“, обясни социалистът. По думите му не може да се взимат такива заеми и да се задължават редица поколения и то точно преди избори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни