Понеделник, 29 Май 2023

Петък, 09 Октомври 2020 11:33

Нинова: Андреев ясно да каже, че мнозинството е приело неприложим Изборен кодекс за ЦИК

Ясно Александър Андреев да каже, че мнозинството е приело неприложим Изборен кодекс за ЦИК. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по избора на председател на ЦИК, предаде Агенция „Фокус“.

„Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово решение. То е елемент от цялостен процес за провеждане на прозрачни и честни избори. След Изборния кодекс, който приехте вчера, отхвърляйки ветото на президента, много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни. Освен да говорим политически за честни и прозрачни избори, днес задавам на г-н Андреев конкретни въпроси, които интересуват много българи, на които той вчера не отговори и ние държим тук сега да отговори“, заяви лидерът на БСП.

Тя припомни вчерашното изказване на Александър Андреев в Комисията по правни въпроси.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Вчера правите изказване, че изборният кодекс, който прие мнозинството не е пълен, не дава възможност ЦИК да организира изборите и очаквате нови промени в Изборния кодекс. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете“, каза още лидерът на БСП.

„Второ, машините. Колко машини точно ще вземе ЦИК. При това решение за бюлетина, хартиена и машинно гласуване, ей тук ми кажете от колко машини имате нужда. Тези машини ще ги наемате ли или ще ги купувате.

Четвърто, колко ще струва това на българския бюджет“, допълни още тя.

Според нея честните и прозрачните избори изискват три неща: първо ясен закон, второ органи, които да изпълнят този закон и третото контрол за този процес.

След като кандидатът за председател на ЦИК Александър Андреев посочи, че ЦИК ще приложи законът, какъвто е приет от законодателя Нинова реагира:

„Моля призовете Александър Андреев да ми отговори – елате и кажете както искате да променяме в Изборния кодекс. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура по начина на водене след отговора на Александър Андреев. 

„Г-н председател, поставих конкретни въпроси, на които да се отговори и то продиктувани от вчерашните изявления на г-н Андреев в правна комисия. Моля да го призовете да отговори. Самият той вчера заявява, че ИК е несъвършен и очаква НС да го промени отново“, каза още Нинова.

Той се крие зад колективната отговорност на органа. ЦИК като орган има претенции към нас, народните представители и Народното събрание. Вчера той каза в Правна комисия – този закон не става, не струва. Елате и кажете какво искате да променяме. После ще прехвърялте отговорността на парламента.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни