Понеделник, 29 Май 2023

Неделя, 11 Октомври 2020 14:34

Илхан Кючук: Няма риск Европа да ни спре парите

Общо 12 евродепутати от групата на либералите гласувахме „Въздържал се” по резолюцията за България, защото сме на различно мнение по някои въпроси. Ние смятаме, че констатацията на Европейския парламент, в частта за основните човешки права и свободи е правилна, но в същото време другите констатации са недостатъчно задълбочени. Ако направим паралел между доклада на ЕК, който е експертен, то по-скоро позицията на ЕП е по-скоро политическа, т.е. получи се сблъсък между лявото и дясното.

Това каза евродепутатът Илхан Кючюк пред „Дарик радио“.

Относно протестите, в началото те бяха със силно изразени позиции на младите хора, докато видяхме, че в един последващ етап имаше и други, които бяха с по-скоро пошъл характер. Пример за това е поругаването на 3-те флага, които символизират единството и европейския просперитет на страната. Става въпрос за знамената на България, на партия АЛДЕ и на ДПС, което се случи преди дни пред централата на Движението за права и свободи, коментира той.

Основното искане на ДПС е да се говори на друг език, освен официалния български, по време на предизборна кампания, когато ситуацията го налага и има осигурен превод. ДПС категорично подкрепя връщането на достъпа на журналистите до депутатите в НС.

В ДПС ние се отнасяме отговорно към избора на тримата големи, ние нямаме отношение по избора на главен прокурор. Наясно сме с нашите правомощия, нашата власт е в рамките на НС и ЕП, както и там, където сме в местната власт на страната. Ние нямаме друга власт, но и не търсим, за разлика от други политически сили.

До края на годината с колегите трябва да изготвим позиция на ЕП, която да отбелязва напредъка, добрите тенденции, но и някои проблематични моменти в Северна Македония.

С правителството на Зоран Заев, Северна Македония определено тръгна по правилния път, има потвърден проевропейски път, има голям напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Смятам, че в бъдеще, Северна Македония, бидейки част от ЕС, няма да има по-добър приятел от България.

Евродепутатът коментира и еднополовите бракове: по българското законодателство, в момента не е възможно двама души от един пол да сключат брак.

Относно чуждестранните инвестиции на фондации и сдружения, позицията ни е категорична, че не трябва да се превръщаме във втора Унгария. Не трябва да има такива рестрикции, категоричен е той.

За момента няма риск парите от Европа да спрат заради резолюцията, но по-важното е да не допускаме да бъдем в такава ситуация. В първоначалния текст на тази резолюция имаше тежък призив да се започне наказателна процедура срещу България и да се активира чл.7, нещо под което сега са Унгария и Полша. Ние трябва да сме наясно, че има проблеми в страната и обществото ни, голяма част от тях могат да се решат с общ национален консенсус, заяви Кючюк.

Ако България не направи адекватни действия и като предложение, и като консултации, ние ще изпуснем възможности, които ни се предоставят, ще бъдем губещи, от това ще страдат следващите поколения, предупреди той.

Идеята на членството ни в ЕС беше и си остава да сме част от съюз, който дава възможности, а не ни ограничава.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни