Събота, 03 Декември 2022

Понеделник, 24 Октомври 2016 17:08

Забраниха алкохола в Ирак

Парламентът в Ирак взе изненадващото решение да забрани вноса, продажбата и самото производство

Това предизвика обществено недоволство в страната с мюсюлманско мнозинство, която обаче произвежда бира и арак (местен еквивалент на мастиката), уточнява БТА, цитирана от Нова телевизия.

Надигнаха се гласове, че този вот на депутатите е противоконституционен и че приоритетите на доминиращите в парламента религиозни партии не са най-наложителните в момент, когато страната е погълната от операцията по освобождаване на втория си най-голям град Мосул, който е в ръцете на джихадистката групировка Ислямска държава.

Тази забрана за внос, производство и продажба на алкохол бе тайно добавена в събота вечерта в проектозакон за общините и хвана противниците на тази мярка неподготвени. Макар че ресторантите и хотелите в Ирак рядко предлагат алкохол, консумацията му е сравнително разпространена, особено в Багдад, където има и специализирани магазини.

В центъра на столицата тези магазини сега са затворени заради свещения мюсюлмански месец мухарам, но собствениците им все пак са гневни.

Гласуването в парламента се прие отрицателно и от някои иракски политици, които заявяват, че законът нарушава конституционна разпоредба, гарантираща свободата на религиозните малцинства. Според Хайдар ал Мулла, политик от съюза "Ал Арабия", забраната на алкохола е победа за идеологията на Ислямска държава.

Поддръжниците на забраната твърдят, че тя е оправдана от иракската конституция, която според тях забранява всяка мярка, която противоречи на принципите на исляма.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни