Понеделник, 15 Август 2022

Понеделник, 05 Декември 2016 16:42

Георги Недев: БДЦ е категорично за въвеждането на мажоритарен вот

Народният представител от партия БДЦ говори по най-горещите политически теми у нас в предаването на Илиана Беновска - „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“

Работата на БДЦ в парламента

„Г-н Недев, Вие сте млада партия с центристки дух и стил, чиято ПГ сякаш се раздвои напоследък с това, че Народен съюз, едната съставна част на ПГ се присъедини към патриотите по време на президентската кампания пък и след това. Това проблем ли е за Вас, за БДЦ?“- попита Илиана Беновска.  В отговор на това Георги Недев заяви, че за самата БДЦ не е проблем, но проблемът идва при работата им като ПГ. Разделението им идват от това, че заемат различни позиции по определени казуси. Недев също така сподели, че БДЦ стоят категорично в центъра и по-скоро в дясно. Относно това дали различията им ще бъдат проблем за ПГ и работата, която ще върши в оставащото време на този парламент, народният представител от БДЦ категорично сподели, че това няма да е проблем.

Мажоритарен вот

„Какво ще бъде поведението на БДЦ, на Вашата партия, в оставащите дни за работа на парламента? Имате ли възможност в предстоящия дневен ред  да ми кажете какво е приоритетно?“- попита водещата Беновска. Недев заяви, че за този времеви период основното като парламент е да отговорят на очакванията на хората и след като бюджетът е приет да се насочат към работа за промяна на изборните правила. Според него мненията по този въпрос са противоречиви и посочи районирането като сериозен проблем- както технически, така и политически. 

Беновска припомни за предстоящата среща на Слави Трифонов и главния прокурор Сотир Цацаров относно жалбата в Административния съд. Георги Недев каза, че това „не може да пришпори работата на Народното събрание“ и че всички процедури в тази институция трябва да бъдат спазени. Срещата на Слави Трифонов определи, че за някого може да е проблем, но за Народното събрание- не. Добави още, че в този един месец, ако народните представители не успеят да се справят, трябва да подготвят нещата за следващия парламент. „Информационно обслужване е готово да прекрои страната в едномандатни райони. Това го заяви проф. Михаил Константинов. Какво ще кажете?“ – попита Илиана Беновска. В отговор, Недев сподели, че това е възможно, но би било изключително сложна задача. Стремежът според него трябва да е насочен към: „онова което беше прието с гласа на народа, тоест мажоритарен вот с абсолютно мнозинство, да бъде реализирано на практика“, подчертавайки че трябва да се избере система, която е подходяща за нашата политическа действителност.

„Имахте една идея, БДЦ, която д-р Ковачка, лидер на БДЦ, съобщи преди 2-3 седмици, когато беше тук, че имате и Вие идея да направите една обществена дискусия по отношение на разискването на мажоритарната система, аналози и чуждестранен опит.“- припомни Беновска. От своя страна Георги Недев добави, че това предложение е било в следствие на разговорите водени в ПГ и по-конкретно БДЦ, но резултатът е бил различен от намеренията.  Беновска запозна госта си с информацията, че в рамките на предстоящата седмица КНСБ ще организират кръгла маса по този въпрос. „Това е важно и това е сигнал ,че трябва да се активизираме и трябва в действителност да започнем да работим така, както трябва по този въпрос, тъй като засега аз чувам от водещите политици на големите парламентарно представени партии, че това е много трудно и сложно и едва ли не това не може да се случи.“- допълни народният представител от БДЦ.

„Вие от БДЦ „ЗА“ мажоритарни избори ли сте?“- попита Илиана Беновска. Георги Недев беше категоричен, че БДЦ е „ЗА“ и това трябва да се случи възможно най-скоро.

Подкрепа за нов кабинет или служебно правителство

На въпрос на Илиана Беновска какви са условията на БДЦ за подкрепата за съставяне на кабинет в рамките на този парламент и кое би било най-важното,  което ще ги мотивира „ЗА“ или „ПРОТИВ“, изреждайки: „Подкрепата на ГЕРБ към един такъв кабинет; подкрепата на БСП към един такъв кабинет; подкрепата на ДПС; участие на предишни министри; неучастие на предишни министри и не на последно място покани към Вас“. Недев отвърна, че всичко изброено дотук няма да бъде в основата на един сериозен аргумент за подкрепа. По негови думи главният критерий за БДЦ ще бъде мнението на Реформаторския блок по отношение на мажоритарния вот. „Ние знаем реформаторите какво искат и как го искат. Кой ще ги подкрепи, това не е никак важно за нас. Ние сме отделна ПП, която в случая подкрепя или не Реформаторския блок. “- добави още той. На въпрос дали политическите симпатии на БДЦ не клонят към ГЕРБ Недев заяви, че това е естествено, защото са партия в центъра, която клони в дясно и не еднократно те са давали подкрепа на управляващите, но това, което се случва в българската политика в момента и от страна на ГЕРБ, и от страна на БСП, не съответства на политиката на БДЦ: „И двете партии сякаш поставят партийния интерес над националния“.

Предсрочни парламентарни избори

„Вие, за да станете по- големи и по-силни на следващите предсрочни парламентарни избори, вдигнете завесата , ако можете разбира се. Ще търсите ли коалиции с някои други вътре-парламентарни в момента или извънпарламентарни парии?“- попита Илиана Беновска. Народният представител от БДЦ отговори, че е естествено, при оформяне на позицията и партийното участие в избори, да се мисли дали явяването на същите да е като отделна партия, или като коалиция, като допълни, че и двете вероятности са възможни: „Ние можем да се явим като отделна партия, за това ни дава самочувствие резултатът от изборите, които бяха проведени миналата година, местните избори, но във всички случаи можем да минем и на вариант да търсим подкрепа от други, за да се оформи една по-солидна позиция“. „Обсъждали ли сте какъв ще бъде критерият?“- попита Илиана Беновска, на което Недев отвърна, че все още такива разговори в партията не са протичали, защото са били съсредоточени в работата на настоящия парламент.

„Какво очаквате от новия президент Радев?“- попита водещата Беновска. Георги Недев заяви, че очаква той да бъде „действително български президент“, като допълни, че досега всички български президенти, независимо от кого са били издигнати или подкрепени, са успели да намерят себе си в тази дейност.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни