Четвъртък, 29 Септември 2022

Неделя, 12 Февруари 2017 13:32

Гърция има само седмица да се разбере с кредиторите си

През последните години страната не може да се похвали с политическа стабилност, каквато е необходима за завръщането на икономиката към растеж.

Гърция има едва броени дни - до 20 февруари, за да се разбере с кредиторите си, коментират анализатори пред Bloomberg. Крайният срок е продиктуван от предстоящите в Холандия, Германия и Франция парламентарни избори.

Страната и кредиторите вече месеци водят преговори относно втория преглед на спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година. Всички страни от седмици коментират постигнатия напредък и че са на крачка от споразумение, но в крайна сметка до финал така и не се стига.

Поредно напрежение внесе Международният валутен фонд (МВФ) със своя доклад, че дълговете на страната са неустойчиви, а поставените цели са прекалено амбициозни.

Европейските кредитори не са съгласни с тези констатации - за тях целите са изпълними, ако реформите се реализират, а за опрощаване на дългове и дума не може да става. В същото време обаче настояват МВФ да остане в програмата за спасение на Гърция.

През последните дни гръцкият премиер Алексис Ципрас обвинява МВФ за забавянето на споразумението за втория преглед. Но фронта срещу него става все по-единен и тактиката му този път едва ли ще проработи, коментира още Bloomberg.

Без споразумение Гърция няма да може да освободи поредния паричен транш по програмата, а през лятото има да плаща 7,2 млрд. евро по стари задължения. Към момента обаче няма непосредствена нужда от допълнителни средства.

През последните години страната не може да се похвали с политическа стабилност, каквато е необходима за завръщането на икономиката към растеж. От края на 2009 година досега пет пъти са се провели парламентарни избори и един референдум, шестима премиери са управлявали страната и девет пъти са сменяни финансовите министри.

Според анализаторите положението на Алексис Ципрас в момента също никак не е розово. Той може да избира пред два варианта - да приеме исканията на кредиторите за още икономии, сбогувайки се окончателно с подкрепата на гърците, или да подаде оставка, а предизборната му кампания да се основава на критики срещу неоснователните искания на кредиторите.
Прогнозите на пазарните анализатори за връщането на Гърция на международните пазари не са по-обнадеждаващи - едва ли това ще се случи преди 2018 година, казва Золт Дарвас. Според него и четвърта програма не е реалистична, защото тя ще трябва да се основава на опрощаване на дългове, което кредиторите в Европа не биха приели.

Източник: investor.bg

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни