Четвъртък, 29 Септември 2022

Събота, 18 Февруари 2017 16:56

Разследват инцидента в "Брикел"

През 2015 година държавната екоагенция отказа на централата на Христо Ковачки да увеличи производството си заради системни нарушения

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост е образувано заради инцидента в ТЕЦ "Брикел" Гълъбово. Назначени са технически експертизи, предстоят и разпити на свидетели на инцидента.

Около 15.00 ч. вчера върху петима мъже падна натрупана гипсова субстанция. Единият от работниците почина на място, а останалите бяха ранени.

Тази сутрин областният управител проф. Веска Шошева разговаря и с директорите на двете болници - в Гълъбово и УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, за състоянието на двамата по-тежко ранени работници.

Стана ясно, че пациентът, който е бил приет в Гълъбовската болница, е в стабилно състояние. Той е с натъртвания и контузии в областта на таза и на лявото бедро. Няма опасност за живота му. Проявил е желание да се прибере вкъщи, но засега ще остане за наблюдение в здравното заведение.

25-годишният мъж, който се намира в болницата в Стара Загора, също е в стабилно състояние, с оток на дясната ръка, който ограничава движенията му.

Лечението на пациента продължава.

Местният фолклор в град Гълъбово пък гласи, че всеки път когато ТЕЦ "Брикел" започне да бълва черен дим, работниците на близкостоящата централа "Ей И Ес Марица-изток 1" се евакуират, пише "Капитал" още през 2015 година. Причината е, че ТЕЦ-ът, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки, работи без основната си екологична инсталация - сероочистката.

В разследването си по темата през 2015 година медията пише още:

"Брикел" трябваше да спре работа в края на 2010 г. тъй като освен комплексното разрешително, което изтече в края на 2006 г., централата беше изразходила и допълнително позволените й 20 хил. работни часа без сероочистващи инсталации (СОИ). Местната екоинспекция дори издаде заповед за принудителна административна мярка за спирането на блоковете на централата, която беше потвърдена и от съда. Това обаче предизвика протести от страна на работниците. В крайна сметка два от блоковете продължиха да работят с оправданието, че Гълъбово няма друга алтернатива за отопление.

Впоследствие новата СОИ, която позволява работа на три от шестте блока на централата, беше изградена и през 2011 г. централата получи ново комплексно разрешително за работа на три от шестте блока, всеки с мощност от 170 мегавата.

През пролетта на тази година от "Брикел" подават заявление за издаването на ново комплексно разрешително. Това се прави при промяна на условията на работа, като в случая намеренията на "Брикел" са да увеличи топлинната си мощност от 510 (при работа на три блока) на 850 мегавата (за работа на пет блока). Това включва и увеличение на производството на водород.

По думите на Костов в момента дружеството изгражда нова сероочистваща инсталаци, с която четири от блоковете ще могат да работят едновременно. По думите му тя ще е готова в началото на следващата година, което обяснява и искането на ново комплесно разрешително.

По този начин на практика "Брикел" ще може да произвежда повече електроенергия, която е основният източник на печалба за дружеството - брикетното производство е само оправдание централата да се води заводска когенерация и да получава преференциална цена. Това се вижда и от финансовия очет за 2014 г., споед който приходите от продажба на електроенергия са три пъти повече (66 млн. лв.) от тези от брикети. Дружеството в Гълъбово заедно с ТЕЦ "Бобов дол", която също се свързва с Ковачки, е и сред редовните доставчиците на студен резерв за Електроенергийния системен оператор."

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни