Сряда, 30 Ноември 2022

Сряда, 15 Март 2017 15:29

Весела Лечева: „БСП за България“ предлага национална карта „Образование – Икономика“

"Необходима е и вашата активност, уважаеми млади хора"-обърна се към тях Весела Лечева

"Как изглежда политиката и политиците през очите на младите? Защо младите са апатични? Защо европейските граждани гласуват срещу политическите елити и дават предимство на популистки и националистически партии? Защо българските избиратели не се чувстват представени и защитени от своите депутати? Какво младите очакват от народните избраници, за да останат да се реализират и живеят в родината си?  Какви са проблемите, които законодателно трябва да бъдат решени, за да може българското висше образование да дава възможност за бърза реализация по специалността на всеки студент?" Това бяха част от въпросите, които оживено дискутираха  студенти – политолози от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ с част от кандидатите за народни представители от листата на коалиция „БСП за България“ в 4 МИР Велико Търново. На срещата присъстваха водачът на листата Весела Лечева, Андрей Картунов, Николай Теодосиев, Михаил Михалев и Красин Каракоцев, политологът Татяна Буруджиева, както и общинските съветници Валерия – Тереза Тошкова – Дончева и Стефан Стефанов.

Всички участници в дискусията се обединиха около това, че  проблемите във висшето образование се нуждаят от спешно решаване. Практиката е важна за всеки студент, независимо в каква специалност се обучава, а липсата на задължителен стаж е  сериозен проблем. Няма и достатъчно информация какви стажове и къде могат да се реализират. Липсва връзката с работодателите, а масова практика е стажът да е всъщност само някакъв времеви престой, без да има реално някакви стажантски ангажименти и задачи, споделиха студентите.

Весела Лечева пое ангажимент в следващото Народно събрание студентите – политолози да имат възможност да станат част от стажантската програма към парламента, за да имат възможност на практика да наблюдават работата в пленарната зала, както и заседанията на постоянните комисии. "Необходима е и вашата активност, уважаеми млади хора"-обърна се към тях Весела Лечева и даде различни примери- че младежката активност в политиката не остава незабелязана в БСП. Отличен пример в това отношение е младият политолог Крум Зарков, който е започнал като доброволец в предишни изборни кампании на БСП, след което е продължил своята активност като експерт в Народното събрание и вече е водач на червената листа в Русе.

"Великотърновската листа също е ярък пример на активни млади хора", заяви Лечева и представи присъстващите на срещата млади лица, които вече имат и своята партийна реализация – Андрей Картунов, Михаил Михалев и Красин Каракоцев, които са кандидат – депутати. Николай Теодосиев, който е най-младият кмет в община Велико Търново, спечелил доверието на хората, в село Дичин, Валерия – Тереза Тошкова – Дончева и Стефан Стефанов са общински съветници и активно участват в решенията на проблемите на своите съграждани във Велико Търново.

"Нашият град  трябва да се превърне в академичен център за Северна България. Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий“ трябва активно да бъде подпомогнат, за да продължи да бъде един от най-авторитетните висши учебни заведения в академичната карта на България.  Не може в момента  нашият университет  да бъде лишен от 2 милиона лева, и това да принуждава неговият ректор да се занимава с битовизми. Ще работим за това в университета да се развиват специалности, които са специфични за великотърновския регион", заяви Лечева.

Лечева подчерта, че в предизборната си програма предлага прераглеждане на делегираните бюджети в образованието, в това число и за висшето образование. По думите й парите  да следват ученика или студента- не е вариант. "Едно финансово перо е издръжката на университета, друго е обучението. Тези пера трябва да бъдат разделени", заяви тя. Лечева подчерта, че според данни на Евростат България се оказва на първо място по финанси, които отделя за отбрана, образованието е доста назад. "За коалиция „БСП за България“ образованието и науката са приоритет, за това предлагаме от 3.5%- финансирането на образованието да стане 5 % от БВП, а за наука този процент да стане 1% от БВП. Защото без наука няма прогрес в нито една сфера, нито един сектор от  развитието на една държава", категорична е Лечева.

"Да поставим началото на създаването на „Клуб на анализатора“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, предложи на бъдещите си колеги политологът Татяна Буруджиева. "Поканете международници, юристи и педагози.  Така ще имате възможност, освен да коментирате и анализирате теми, които ви вълнуват, но и да бъдете в помощ на депутатите от Великотърновския регион. Тази идея бе покрепена и от Михаил Михалев, който като журналист е убеден, че и  на аудиторията ще й е интересно да „чуе“ и „чете“ коментарите и мнението на младите хора, които все още нямат своята партийна ангажираност", каза още тя.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни