Неделя, 04 Декември 2022

Вторник, 21 Март 2017 17:35

Германия ни отказа да отворим секции в още 17 населени места

Нотата на Външно е подадена още на 27 януари, отказът на Берлин - на 2 март

Германия ни е отказала да разкрием допълнителни секции в още 17 населени места извън дипломатическите ни представителства на нейна територия. Това съобщиха от Външно министерство.

Отказът е направен официално на 2 март, а нотата от българското посолство е подадена още на 27 януари - на другия ден след насрочването на датата на вота, поясни Елена Шекерлетова, която е начело на работната група по организацията на изборите в чужбина.

През целия период от два месеца са вървели двустранни контакти, чрез които сме направили възможното да обърнем внимание на много сериозния интерес на гражданите ни да гласуват в Германия, но това резултатът.

"И честно казано, не ми се иска да продължава да битува вменяването на някаква вина, просрочие или простъпка от страна на официалните български власти, просто не е така", категорично отрече тя твърденията на наши сънародници, че се ограничавало правото им да гласуват в Германия, защото Външно се забавило.

По принцип германското законодателство не позволява гласуване извън дипломатическите мисии, но за България е било направено изключение през 2014 г., допълниха още от МВнР.

Във връзка с риска да се създадат опашки от гласуващи наши емигрантити и там, и в други европейски страни, от работната група призоваха хората да се възползват равномерно от целия изборен ден, който започва в 7.00 сутринта местно време и приключва в 20.00 часа с опция за удължаване до 21.00 часа. Всяко удължаване след това ще бъде нарушение на закона, напомни Елена Шекерлетова.

Очакванията за напрежение и опашки идват от факта, че на миналите избори предварителни заявления за гласуване са подали 3-4 пъти по-малко българки избиратели в чужбина от отишлите впоследствие до урните, което пък в последния момент е свързано с попълване на декларация и легитимиране. Всико това забавя изборния процес, коментира Шекерлетова.

От Външно отказаха да направят коментар на блокадата на Патриотите на ГКПП-та с Турция с аргумента, че това не е в техните компетенции. Работната група няма отношение и към инструктирането на посланика ни в Турция Надежда Нейнски, защото тя е привикана от ръководството на министерството и държавата. Нейнски се намира все още в България, потвърдиха властите.

От МВнР още веднъж повториха, че имат уверението на турската страна за гарантиране на сигурността и реда пред секциите в южната ни съседка. Работната група напомни, че декларациите си нашите сънародници могат да попълват и у дома, и с чужда помощ, но подписа си трябва да оложат пред СИК на място.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни