Сряда, 30 Ноември 2022

Четвъртък, 23 Март 2017 11:28

Сръбски медии с обвинения към България: Българските власти ни прехвърлят мигранти незаконно

Сърбите обвиниха българските власти в каналджийство

В сръбския печат се появиха публикации с директни обвинения към българската полиция. В най-високотиражния вестник "Вечерне новости" се твърди, че българските сили за сигурност могат и вече са участвали в организирано прехвърляне на мигранти от наша на сръбска земя.

"Властите в Белград подсилиха съвместните военно-полицейски сили, които патрулират срещу нелегалната миграция и евентуалните терористи, по границите с България и Македония.Те са готови да се справят с най-различни ситуации, ако Турция реши да пусне към Европа определен брой мигранти - тогава ще има подсилване на охраната по границата с България и Македония. Ако тези мерки не дадат резултат, тогава отново ще се обсъди вариантът за вдигане на телена ограда по границите. В момента има допълнителни мерки за охрана не само по границата, но и по всички важни и стратегически места по пътната мрежа в страната.

Според наши източници може да възникне проблем, ако българските сили за сигурност започнат да прехвърлят през планинските райони мигранти към Сърбия, за да не стане така, че да останат блокирани на българска земя. Нещо подобно вече се е случвало.

Косовските албанци всеки ден извършват трафик на мигранти между 50 и 150 души. По-голямата част от тях се откриват и върщат обратно, но те не се отказват и отново се опитват по различни пътища да преминат границата и да се отправят към Унгария и Хърватия. Същата е ситуацията и по границата с Унгария. Мигрантите не се отказват и правят по няколко опита да преминат на унгарска земя, независимо от това дали са върнати обратно и задържани. Тези опити продължават и след изграждането на унгарската военна база в село Сантово, недалеч от сръбската граница. Всеки ден по легален начин от Сърбия в Унгария влизат по 10 души. В сръбските приемни центрове има общо 6796 мигранти.

Иван Мишкович от Комисарята за бежанците очаква увеличаване на мигрантската вълна от Турция.

"Всички държави по маршрута увеличиха охраната по границите си и трудно ще може да се повтори ситуацията от 2015 година. Много е важно да няма публичен призив за посрещането им, предимно от Германия", казва още Мишкович.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни