Сряда, 30 Ноември 2022

Вторник, 28 Март 2017 10:00

Лют спор в ефира между Гарелов и Кошлуков: Няма да е леко съставянето на този кабинет

Ролята на президента сега нараства още повече, Нинова вдигна БСП на крак

Това, че има силна опозиция, е плюс за управлението. Промяната може да дойде с това, че в парламента ще има по-силна опозиция и правителството ще е контролирано. Това заяви журналистът Иван Гарелов в ефира на bTV, който беше в предаването "Тази сутрин" заедно с колегата си Емил Кошлуков.

"ГЕРБ си извоюва правото с това, че се оттегли от власта. Сега партията има 4 години напред. Борисов е слушал разума – колкото по-рано си подаде оставката, толкова по-голям шанс има да спечели. Ролята на президента сега нараства още повече", добави той.

Относно това дали Патриотите ще идат при ГЕРБ, Емил Кошлуков заяви: "Борисов използва момента да си предизвика избори сам и да има повече депутати от преди. От това, което знам от опит е, че накрая условията се променят. Според мен Патриотите няма къде да ходят. Голямата сила е ГЕРБ, трябва да се съгласят с нея. А и те намалиха своята бройка. Никой не е луд там да изпусне готовото. Те си дават сметка, че в момента не е подходящо време за игра и цупене".   

Иван Гарелов смята, че коалиция между БСП и ГЕРБ е възможна, но Кошлуков е на друго мнение. "Независимо от заявеното от лидерите, има външни обстоятелства, налагащи една голяма коалиция. Няма да е леко съставянето на този кабинет. Външните фактори са опасността от Турция, бежанците и т.н. Нека ГЕРБ опита да си направи коалицията без БСП, но няма да е стабилно", заяви Гарелов. Кошлуков обаче изтъкна: "Ако Нинова отиде да се коалира с Борисов, тя ще приключи. Цялото изграждане на новото БСП е контра на ГЕРБ. Тя не може да си позлволи да иде при ГЕРБ нито като его, нито като дългосрочна политика". "Нинова вдигна БСП на крак. Тя може да е критикувана, но нищо повече...", отговори му Гарелов.

"Независимо от заявеното има обективни външни и вътрешни обстоятелства, които налагат една голяма коалиция", не отстъпваше Иван Гарелов. Според него големите лидери трябва да се обединят, а съставянето на този кабинет няма да е лек. "Имаме една нестабилна Турция, Гърци, очаква ни председателство на Европейския съюз, бежанците също са проблем и едно правителство без подкрепата на БСП ще бъде нестабилно. 

Според Емил Кошлуков бежанците ги има вече пета година, няма трета световна война, а войната в Сирия не е от вчера и няма защо да се внася такава паника. Той допълни и, че политиката на ДПС, както и отношението към партията след появата на ДОСТ. 

"Темите които тръгнаха от Радев и се говореха след това от левите партии паднаха, санкциите за Русия и всичко останало. Ориентацията на България е ясна и тя се доказа на изборите. Този тон към Европа стресна хората, срещите с Решетников, тази политика не върви. Не на Ердоган, не на Русия и тн. Ердоган е човек болен за власт, жертва собствената си страна, а когато стане султан и ще се помири с всички", допълни Кошлуков.

Гарелов заяви, че българите няма да простят нови предстрочни избори, а според Кошлуков на новите изборите за европейски парламент ще дадат възможност на партиите да премерят сили. 

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни