Сряда, 30 Ноември 2022

Вторник, 04 Април 2017 21:48

ГЕРБ и патриотите се разбраха за кабинет с пълен мандат

Премиер - Борисов

ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) ще запишат в коалиционното споразумение, че ще правят правителство с цел пълен 4-годишен мандат и нито един от партньорите поотделно няма да има право да предизвика предсрочни избори. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведените във вторник преговори между двете формации за съставяне на кабинет.

Тази клауза би предпазила бъдещите коалиционни партньори от самите тях, като се има предвид, че самият Борисов няма изкаран пълен мандат, тъй като и двата пъти сам е предизвиквал предсрочни избори с оставката си, а трите партии от националистическото обединение - НФСБ, ВМРО и "Атака" - са майстори на политическите кавги, ултиматуми и шумни скандали. Това коментират наблюдатели, пише  Гласове.

 Според Конституцията вричането в 4-годишен мандат не гарантира, че бъдещият кабинет няма да си тръгне по-рано, допълват те.

 След срещата между лидерите и преговорните екипи на двете формации в Народното събрание стана ясно, че е постигната договорка Борисов да е премиер, въпреки първоначалните възражения на "Обединени потриоти".

 Борисов, който лично оглавява преговарящия екип на ГЕРБ, изрази задоволство от начина, по който се водят преговорите с "Обединени патриоти" и даде да се разбере, че няма да бъде търсен трети коалиционен партньор.

 Единственото му изискване към ОП е да участват в кабинета. "Моето изискване единствено към тях е да влязат реално в участие в кабинета. Само подкрепи и отново да излезе ГЕРБ - сам да носи цялата тежест за цялата държава, това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния мандат. Време е всички политически партии да го изпълним, да направят така, че да имаме стабилно четиригодишно управление", коментира Борисов.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни