Сряда, 30 Ноември 2022

Понеделник, 17 Април 2017 15:24

Стотици последваха иконата на Богородица към местността "Клувлията"

Литийното шествие е едно от най-старите в историята на Българската православна църква


Стотици поклонници от цялата страна се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до планинската местност "Клувията", съобщи БНР.

Начело на шествието бе копие на Чудотворната икона на Божията майка. Преди две години, когато приключи реставрацията на оригинала, специалистите посъветваха иконата да не се изнася от храма на манастира. Богомолците изминават двукилометровото разстояние пеша, като по пътя се редуват да носят светинята с лика на Божията майка.

Литийното шествие е едно от най-старите в историята на Българската православна църква - на повече от 400 години. Легендата разказва, че по време на турските нашествия през 1412 година иконата на Божията майка е била скрита в скалите, високо в планината.

Около два века по-късно, във втория ден на Великден през 1604 година, я намират две овчарчета и я връщат в Светата обител, припомни игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. Вярващите докосват отрупаната с цветя икона, отправяйки своите молитви за здраве.

След като участващите в литийното шествие пристигнат в местността "Клувията", в скалния параклис свещениците отслужват Света Литу

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни