Сряда, 30 Ноември 2022

Четвъртък, 20 Април 2017 12:55

БСП предлага преизчисляване на всички пенсии и замразяване на депутатските заплати

За база се използва средният доход от 2013 г.


"Внесохме в Народното събрание предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на всички пенсии от 1.11. 2017 г. на база на средния осигурителен доход за 2013 г. Това е справедливост, която ние отстоявахме по време на предизборната кампания, и сега изпълняваме”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента.

По думите му, ако се приеме това предложение, то ще доведе до намаляване на различията между т. нар. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Драгомир Стойнев обясни, че за един и същ осигурителен стаж разликата в пенсиите е огромна. Последното такова преизчисляване е правено през 2008 г. от БСП. Стойнев подчерта, че тази мярка наистина ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в изключително унижение в България.

„За първи път има нов подход при представянето на законодателни инициативи. Ние предлагаме предварителна оценка на въздействието в пет сфери: основание за законодателна инициатива, заинтересовани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, въздействие върху нормативната уредба. Призоваваме всички политически партии по този начин да представят своите законодателни инициативи”, заяви Стойнев.

Жельо Бойчев: Заплатите на народните представители трябва да бъдат замразени

„Предлагаме възнагражденията на народните представители в 44-то Народно събрание да бъдат замразени към база месец декември 2016 г.”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той изтъкна, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти обещава евентуално увеличение на доходите на българските граждани към края на мандата си. „Затова считаме за крайно неприемливо възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки три месеца. Най-малкото, което можем да направим, е с личен пример, да изразим съпричастност към огромното мнозинство български граждани, които живеят под или около прага на бедността в страната”, заключи Бойчев.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни