Понеделник, 27 Март 2023

Неделя, 24 Май 2020 14:44

МВР: Причината за смъртта на журналиста Георги Александров е удавяне

Досъдебното производство работи по две основни хипотези - нещастен случай и самоубийство.

 

Никакво съмнение нямаме за причината за смъртта. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг във Варна по повод смъртта на варненския журналист Георги Александров.

Причината за смъртта е удавяне, сочат резултатите от аутопсията. Установени са травми, в следствие на падане. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие. Досъдебното производство работи по две основни хипотези - нещастен случай и самоубийство.

Припомняме, че тялото на журналиста беше намерено в петък следобед в района на дефектиралата тръба на Варненското езеро. По непотвърдена информация, Александров е бил в района, за да прави журналистическо разследване по повод силното замърсяване на водите във Варненския залив, което предизвика протести. Случаят е предаден на прокуратурата.

Зад гърба си Георги Александров има богат опит като журналист в Дарик радио, бил е главен редактор на "Топ новини" и кореспондент във Варна на bTV и Нова телевизия.

По данни на апелативния прокурор Владимир Чавдаров, който също присъства на брифинга, в кръвта на журналиста са установени 1,26 промила алкохол 2,04 в урината и 1,94 в гръбначно-мозъчната течност. Предстои експертиза, която ще установи каква е била концентрацията на алкохол в момента на смъртта.

Тялото е открито в плавателния канал. За да няма спекулации, тръбата, в която възникна авария се намира на 2 км западно. Тялото е открито на съвсем друго място", уточниха от полицията. Стана ясно още, че 39-годишният мъж не се е прибирал две денонощия преди това в дома си, а родителите го обявили за издирване. Установяват се всички, с които е контактувал в деня преди смъртта си. Води се разследване дали това депресивно състояние е било под влияние на алкохола, или има друга причина. Вещите на Александров не са намерени. "Може да са паднали", предположи Иванов.

По повод смъртта на Георги Александров, журналистката Анна Заркова написа в събота във Фейсбук:

„Боже, истина било. Журналистът Георги Александров е намерен удавен в отровеното варненско езеро - с апарат и лаптоп - точно до тръбата, която бълва отровата.

Дали е това, което си мислим, или е още по-лошо? Дали има глоба за екокатастрофа, която е по-голяма от загубата на един 38-годишен живот? Дали има някой, който не е наясно, че в България за екокатастрофи не глобяват, а и глобите са "несъбираеми"?

Кой знае? Ще ни каже ли?! Кога?

Ще има ли брифинг за Александров? Или за смъртта на един редови журналист по време на работа не си струва да се прави брифинг с генерали?“

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 24 Май 2020 14:44
  Екокатастрофа: 14 милиона тона пластмаси покриват морското дъно

  Замърсяването на околната среда продължава да е сред водещите проблеми на човечеството

 • Неделя, 24 Май 2020 14:44
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

 • Неделя, 24 Май 2020 14:44
  Главният секретар на МВР е разпоредил проверка за униформеното облекло на полицаите

  Изпълнението на заповедта на комисар Ивайло Иванов е възложено на директорите на областните дирекции и на СДВР

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни