Понеделник, 27 Март 2023

Петък, 29 Май 2020 11:32

Горанов обяснява как е контролирал събирането на данъци и такси в хазарта. БСП иска от финансовия министър уволнения заради несъбраните 700 млн. лв.

 След 4 000 проверки КХ и НАП не открили липсващите хазартни такси. „Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са "калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години", заяви проф. Гечев.

 

Комисията по хазарта е утвърдила частично “нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП проф. Румен Гечев.

И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

В парламента финансовият министър се оправда с „допустими нарушения“, както и с това, че в момента се преценявало дали това нарушение е престъпление.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не, но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума", посочи Горанов.

Финансовият министър отчете, че за периода 2015-2019 година Комисията по хазарта е извършила 3137 проверки, от които 1727 проверки съгласно 89 член по Закона за хазарта. За този период са съставени 378 актове за административно нарушение и 350 наказателни постановления. Наложените имуществени санкции са в размер на 1411 000 лева. Осъществени са 812 проверки на лица, извършващи хазартна дейност. Съставени са 506 акта за административно нарушение. Към момента са издадени 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лева. За периода 2015-2019 година са извършени 31 ревизии на организатори на хазартни игри, като са установени допълнителните задължения са в размер на 1251 314 лева. Данните показват, има нарастващ брой на приходите от държавните такси в Комисията по хазарта, отчете Горанов.

„Уважаеми г-н министър, на мое питане от 12 март тази година вие ми отговорихте, че в периода 2015-2019 година, несъбраните бюджетни вземания от четири фирми на г-н Божков, са общо на 693 милиона лева, в това число главница почти 557 милиона лева и натрупани лихви над 136 милиона лева. Това са огромни загуби в бюджетните приходи на страната, които са допуснати поради очевиден провал на контрола от страна на оторизираните държавни органи, в това число Държавна комисия по хазарта, Националната агенция за приходите, Агенцията за държавна и финансова инспекция, както и Министерство на финансите, под чието крило те са“, заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев.

Той попита, в периода 2015-2019 година кога, откога, от коя институция, под каква форма са правени проверки, в т.ч. какви са резултатите от ревизиите на фирмите от хазартния бизнес.

„Вярно ли е, че фирмите са предоставяли на Държавната комисия по хазарта ежемесечни отчети за платените такси? Как точно са приемани, проверявани и завеждани по надлежния ред тези отчети? Кой, кога и под каква форма е определял размера на таксите, плащани от фирмите на г-н Божков за всяка една от годините в периода 2015-2019. Тези такси еднакви ли са били за всички фирми от хазартния бизнес? Или от Държавната комисия по хазарта са определяли по-ниска такса за фирмите на г-н Божков?“, попита още Гечев.

Проф. Румен Гечев от БСП подчерта, че Комисия по захарта не работи ефективно за изминалите години. "Вие тук рапортувате - под 3 милиона са приходите. Г-н Горанов, те не могат да си съберат заплатите тези контролни органи. Това е направо според мен престъпление“, заяви депутатът от левицата.

„Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са "калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години", заяви проф. Гечев.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Май 2020 11:32
  Почина Кирил Христосков – пазителят на културните ценности на Васил Божков

  Преди дни негови близки съобщиха, че е получил инсулт

   

 • Петък, 29 Май 2020 11:32
  "Вторият закон, пряко насочен срещу Васил Божков." Как се взима на прицел частен музей

  „Свободна Европа“ за създаването на закон, който да послужи за решаването на конкретен случай, свързан с Божков

 • Петък, 29 Май 2020 11:32
  ЕП отхвърли поправките за президента в резюлюцията за България

  Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

  С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, предаде БНР.

  Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни