Събота, 25 Март 2023

Събота, 30 Май 2020 11:54

Братя Бобокови - постоянен арест и 1 млн. гаранция!

Спецпрокуратурата прави горещи разкрития за ареста на босовете на "Приста ойл" - братята Атанас и Пламен Бобокови, и за задържания зам.-министър на екологията Красимир Живков и другите трима души, които останаха зад решетките за 72 часа след повдигането на обвинения вчера

Причината за арестите при мощна акция на спецпрокуратурата в четвъртък е далавера с вносни боклуци.

Общо обвиняемите са 10 лица, 7 от тях за участие в ОПГ, а останалите за данъчни престъпления. На някои от тях ще бъде искан постоянен арест, на други - домашен арест, а за останалите - гаранции в различни размери.

За един от братята Бобокови ще бъде поискана най-тежката мярка - задържане под стража, а за другия ще бъде поискана гаранция от 1 млн. лв.

На зам.-министър Красимир Живков също ще поискан постоянен арест. 

"Иззети са множество счетоводни документи, договори, луксозни автомобили от домовете на обвиняемите. 

От жилището на А.Б. е иззета цветна снимка, на гърба на която са изписани имена на публично известни, някои от които са убити през годините. Срещу имената им има записани големи суми пари - 70 млн. долара, 120 млн. лв, 300 млн. лв. и др.", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

Събрани са доказателства, че Живков е извършвал натиск на подчинени, както и на служители от регионалните инспекции, сред които има и уволнени, когато не са се поддавали на заповедите му да нарушават закона. 

Директорът на регионалната инспекция в Плевен не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са били извършвани фиктивни проверки, съвместно с представители на фирмите. В протоколите са отразявани неверни обстоятелства. 

Прокурор Ангел Кънев заяви, че по това производство има сформиран съвместен екип с органите в Италия. Събраните доказателства сочат, че част от контролираните от Бобокови дружества дори не са имали капацитет да осъществят законовите действия, за които са имали разрешения от МОСВ по депониране и преработка на боклука. Намерени са и електронни подписи на търговски дружества, които са в Италия и са контролирани от българските граждани. "Изградена е верига от дружества в Италия и България, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна, но на практика това не се е случвало", обясни Кънев. За едно от дружествата например той обяви, че дори не е имало ток и вода на обекта, но от МОСВ са издавали протоколи, които твърдят обратното. 

Членовете а ОПГ са извършили и множество деяния, свързани с укриване на данъци, уточни още той. 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че организацията на операция е била направена в рамките на няколко часа, но органите на реда са показали, че могат да се справят дори с толкова тежка акция. "Участваха много структури, но успяхме да задържим в тайна операцията.

Използвахме и служители от СДВР и ГДНП и им благодаря, защото имаше над 35 екипа и на над 40 обекта се извършиха действия. Участваха много служители от МВР и в моята кариера това е една от най-трудните за организация операция, заради краткото време и огромния брой служители, които трябваше да се включат, но да остане в тайна", отчете Иванов. 

Той припомня, че още от миналата година по разпореждане на главния прокурор са започнали проверки на всички площадки за отпадъци в страната и в следствие на това разследване от страна на органите на реда, сега се е стигнало до тази успешна реализация. 

Прокурор Кънев отговори и на въпроси по делото на Васил Божков и той заяви, че всички длъжностни лица, включително министър Горанов и други министри и заместици са били разпитани. "Не се притесняваме да разпитваме никого и както виждате обвиняваме и действащи министри и зам.-министри", каза прокурор Кънев. 

На въпроса дали зад инициалите А.П. в обвинението срещу Васил Божков за поръчителство на убийства стои Алексей Петров, Ангел Кънев заяви, че няма право да коментира това. 

"Когато наблюдаващите прокурори преценят, че пободно разкриване няма да навреди на разследването, те вероятно ще публикуват ръкописа, на който са открити тези имена", обяви Сийка Милева. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни