Събота, 01 Април 2023

Сряда, 10 Юни 2020 10:44

Извънредната епидемична обстановка се удължава с 15 дни! Борисов: Нищо различно няма да се предприема, по никакъв начин не искам да се приема като застрашаващо или стресиращо

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още 15 дни до края на юни, обяви премиерът Бойко Борисов. "Час и половина умувахме с щаба, смятаме, че повишението на заболелите се дължи на клъстерите - Доспат, Сърница, Ясеновец. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх, без да затваряме производствата и мисля, че така трябва да продължим. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват", заяви премиерът. 

"Навсякъде се качват случаите, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията расте, увеличават се заболяванията. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават. При това при почти нормално функциониране на икономиката, на бизнеса, на културата и на всички останали", каза още Борисов.

 Winbet - на един клик разстояние! (18+)

"Нищо различно няма да се предприема, по никакъв начин не искам да се приема като застрашаващо или стресиращо. Точно обратното - от нас зависи, ако продължим да спазваме мерките, да продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живели преди коронавируса", заяви той. Според него никъде другаде няма толкова разхлабени мерки, а предстоят и още облекчения, например за театрите и кината, които от 15 юни ще работят с 50% запълване на капацитета си - "през седалка", както каза Борисов. 

За градския транспорт маските остават задължителни, а не да си ги носят на шията и да създават илюзорното усещане, че са защитени хората. В затворените пространства ги препоръчваме, обяви премиерът. Очаква се по тези въпроси брифинг на здравния министър Кирил Ананиев след заседанието. 

Старческите домове да се гледат най-внимателно, разпореди Борисов. В началото на брифинга той гневно коментира учителките от детска градина в София, за които се появи информация, че са били преди дни в Сърница въпреки предупреждението да се избягват посещения в региона. От обясненията на кмета Йорданка Фандъкова се разбра, че учителките отричат да са били там, но във "Фейсбук" има техни снимки от пътуването. Не сме разследващ орган и не знаем дали наистина са ходили там, коментира кметът на заседанието. "Да де, ама последно - били ли са в Сърница, или не са били?", сопна се Борисов. След като Фандъкова не можа да отговори, Борисов се разгневи: "Накрая ще ви пратим сметката. Толкова усилия, толкова лаборанти, тези тестове пари струват".

Източници:  bTV, Сега

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни