Събота, 25 Март 2023

Петък, 12 Юни 2020 14:21

БСП: Мониторингът на България не е прекратен. Крум Зарков: 51% от българите смятат, че корупцията у нас се е увеличила - затова мониторинговият механизъм още не е отменен

В България де юре има институции и Конституция, де факто- силните на деня правят каквото си искат.

 

„Когато от името на ПГ на "БСП за България" алармирахме, че идват недобри сигнали от Европейския съюз по отношение на това как нашите европейски партньори и европейски институции гледат на случвалото се в България в областта на съдебната реформа, ни обвиниха в разпространение на фалшиви новини. Но в последния си мониторингов доклад ЕК оповестява свое становище, според което извършеният от България напредък е достатъчен за изпълнение на  поетите ангажименти на страната, но за окончателното решение ще бъдат взети предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано“. Това каза от парламентарната трибуна Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“, в свой въпрос към министър Екатерина Захариева. 

 

„Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам – „Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури." И още повече- Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“, подчерта Зарков. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. Такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличила през последните 3 години“, каза Зарков. Той посочи, че парадоксът, при който Европейската комисия казва, че България е изпълнила някакви формални критерии, но хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен. 

Според Зарков правителството има същия проблем в комуникацията си с евроинституциите, какъвто има и с българските граждани – не им казва истината. „Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говори на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно – ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому“, смята социалистът. 

„Според министър Захариева де факто няма Механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство“, каза още Крум Зарков.

Георги Гьоков: Мониторингът на България не е прекратен

„Информацията, че Европейската комисия ще запази мониторинга потвърждава  практиката на това правителство да се хвали за неща, които не е свършило.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков в питане към зам. министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи.

Той припомни, че в  края на мандата си предишният председател на Европейската комисия препоръча мониторингът да бъде прекратен: ”Но на практика комисията не взе такова решение, а трябваше да бъде консултирано с Европейския парламент и с Европейския съвет, въпреки че това съгласуване не е необходимо. По този начин този механизъм не бе прекратен и  продължава да съществува, но без да излизат мониторингови доклади по него. За да стигнем до момента, преди 10 дни, в доклад за макроикономическите баланси да се обърна внимание, че мониторингът в съдебната система не е прекратен”, припомни Гьоков. Той попита министър Захариева дали правителството е съгласно  с мотивите на решението на Европейската комисия, че все още няма необходимите доводи за свалянето на мониторинга за борбата с корупцията. Попита и какви мерки ще предприеме, за да  предотврати опасността  Комисията не само да не прекрати докладите, а и да публикува негативно становище  за корупцията.

Александър Паунов: Това правителство не може да реши проблема с корупцията в България

„Отговорът на министър Захариева  относно продължаването на мониторинга на България от ЕС е бюрократично-чиновнически и не е удовлетворяващ. Правоприлагателната система на България не е ефективна. Тя не успява да накаже злоупотребите и корупцията. Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво мисли Европа за нас, изглежда, че няма да бъде прекратен.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Александър Паунов от трибуната на Народното събрание. Той припомни, че само преди месеци, по време на местните избори, управляващите  са убеждавали в обратното.

„Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата „Юнкер”. Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, подчерта Паунов. Народният представител прочете документ, подписан   председателя на Европейската комисия в който пише: „В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебните реформи в България и борбата с корупцията. Комисията наблюдава съдебните реформи в България вече 13 години. Вижда се, че в борбата с корупцията има още какво да се желае." ”Виждат го и всички български граждани. Не се вижда само от българските институции.  Мониторингът и проблемите в него остават и едно нещо е сигурно – това правителство е напълно неспособно да ги реши”, завърши Паунов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни