Вторник, 30 Май 2023

Вторник, 28 Юли 2020 13:17

Борисов посрещнат с възгласи "Браво" и "Благодарим" по време на инспекция във Враца. "Който работи, не ходи на протести", заяви премиерът

През август ще стане ясно трябва ли ни нов заем, съобщи премиерът.

"Откриваме най-високотехнологични заводи с висока добавена стойност в Северозапада”, заяви Борисов, който инспектира завода на немската компания МД „Електроник”.

 

Премиерът Бойко Борисов инспектира спортната зала във Враца, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Той е придружен от кмета на града Калин Каменов и министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Обектът е част от проект за разкрасяването на Враца, който е финансиран с почти 23 милиона лева по ОП "Региони в растеж". Заради забавянето на строителството залата, която трябваше да е готова до 20 април, ще бъде изградена до края на годината.

Строителните дейности са на стойност 2 245 585 лева. Застроената площ ще бъде 1 845 кв.м, а общо застроената площ ще е 2 216 кв.м, като застроеният обем ще бъде 16 000 кубични метра.

"Благодарение на финансирането сега момичетата от женския волейболен отбор не се преобличат пред публиката, а вече имат съблекални. Ремонтът ще ни позволи да имаме и женски професионален волейболен отбор.

Останахме и в А-футболна група, тази година отборът "Ботев"-Враца прави 100-годишен юбилей, и за празника ще има завършен футболен стадион", съобщи кметът на Враца в джипа на премиера.

"Откриваме най-високотехнологични заводи с висока добавена стойност в Северозапада”, заяви Борисов, който и инспектира завода на немската компания МД „Електроник”.

Той каза, че само преди година на мястото е имало блато. „Немски бижута. Тук се произвежда електрониката, която движи автомобилите. Съжаляваме много за „Фолксваген“, добави Борисов.

Той подчерта важността на изграждането на пътя Ботевград-Мездра и коментира и новите социално-икономически мерки на правителството, като посочи, че България е втора в Европа по най-нисък бюджетен дефицит.

На въпрос дали ще се наложи да се тегли кредит, ако кризата продължи и през януари, Борисов заяви: "Нека стигнем до август. В края на този месец ще знаем и за разчетите. За това караме на три месеца".

Големият въпрос е дали държавата ще се справи със собствени пари или ще се тегли заем. Окончателното решение ще бъде взето през август, след мащабен финансов разчет. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на визита във Враца.

В трудната зима, която идва, разчетите за социална политика са направени до края на календарната година, а тези за зимните месеци в началото на следващата ще станат по-конкретни в края на лятото. Все още не е ясно дали ще се тегли одобрения от Парламента кредит.

Затова, според правителството, разходите трябва да се планират на тримесечие за да може да бъде по-гъвкава и финансовата, и социалната политика.

Пред волейболното хале, където паркира премиерската джипка, от рано се бяха събрали много хора в очакване на Борисов. "Това протестиращи ли са", попита той с нотка притеснение в гласа. "Не, това са подкрепящи", отговори кметът на града Калин Каменов.

Врачанският градоначалник обясни, че се планира града да сформира и свой собствен женски професионален волейболен отбор.

Събралите се граждани аплодираха Борисов, щом слезе от колата. "Бойко, Бойко", скандираха възторжени симпатизанти. Борисов свойски ги поздрави, пише "Епицентър".

Те от своя страна благодариха, че градът им е със съвсем нов облик и похвалиха градоначалника си, който преди няколко месеца избраха с рекордна подкрепа.

След като премиерът разгледа волейболната зала и се запозна с женския и мъжкия отбор, той разговаря с няколко човека навън и отново се качи в джипа.

Тримата с кмета и регионалния министър Петя Аврамова се отправиха към новоизграден завод до Враца. "Знаеш ли кога двата завода, защото и двата са много големи, се съгласиха да дойдат тук? И този от Кърджали - "Тесла". Знаеш ли кога се съгласиха? Да ти кажа ли? Когато им казах, че пътят Ботевград-Мездра ще стане 4-лентов. В момента, в който видяха, че Петя Аврамова подкара багерите, те стартираха", разказа премиерът.

Министър Аврамова отчете милиони инвестиции, а премиерът каза, че най-важно да се работи ударно по отсечката за скоростен път Ботевград-Мездра. Аврамова съобщи, че отчуждаванията приключват и до две седмици стартират работите и по Лот-1, като сега усилено се работи по Лот-2.

Каменов разказа как на мястото на огромно блато от 100 дка са успели с дренаж да осигурят огромни площи за заводи и там вече има два големи такива.

Борисов напомни, че не случайно е договорил средства за Северозапада от ЕС, защото за да дойдат инвеститори и да има работа, трябват пътища, по които да се стига до там. "Ние вече инвестираме, за да не чакаме докато дойдат тези пари. Ние работим сега", отчете премиерът.

"Сега като тръгнат заводите, хората веднага ще усетят. Ще станат след това тези инвеститори спонсори, ще ви подпомагат и спорта", допълни Борисов.

Кметът пък му показа първите два завода, които в момента се разширяват и обясни, че има осигурен и градски транспорт до тях.

Борисов обясни също, че целта на грантовете от Европа е именно развитие на по-изостаналите региони като Северозапада, където пътната мрежа не е в добро състояние. "Затова са тези 200 млн. евро. Това са около 400 млн. лв., които са грантове, които получаваме - бонбонките, както ги наричат в Брюксел. Тези близо половин милиард са бонбонки за този регион", каза Борисов. Той попита и колко санирани блокове има във Враца, а кметът отговори, че са 40 и още 140 чакат финансиране. "Ако не беше тая коронавирус, сега дефицитите са ужасни. А като ви слушам кметовете все едно няма криза. Само викате "дайте"!", направи забележка премиерът.

После премиерът инспектира завода на немската компания МД "Електроник" и отбеляза, че само преди година на мястото е имало блато.  Пред завода, който Борисов разгледа, отново го чакаше голяма група от хора, която го посрещна с аплодисменти и скандирания "Бойко!, Бойко, Браво!". "Какво прайте, бе? Много сте гласовити!", възкликна премиерът, а една жена го увери, че "всички сме твои хора".

После министър-председателят разгледа халето и се запозна с процеса на производство. След няколко минути Борисов отново излезе, за да говори пред граждани и журналисти. "Правим работни места за Северозапада, пътят Ботевград-Мездра. Ще започнем и Монтана-Видин", похвали се той. "Ама вие имахте вариант 10 години преди това да построите този път", прекъсна го в този момент жена, която беше дошла на събитието. В този момент няколко мъже, симпатизантите на ГЕРБ, ѝ се нахвърлиха с викове: "Как преди управление ще се построи, бе, госпожо? Орешарски защо не го построи? То така става..."

Това е най-модерният завод в Северна България - немско бижу, 1500 работни места. Тук се произвежда електрониката, която движи автомобилите. Това показваме днес - нови инвестиции, нови заводи. Същото ще направим по-натам и с Монтана и Видин. Работните места за Северозапада минават през пътя Ботевград-Мездра и строим ударно, сподели пред журналисти Борисов.

Той коментира и новите социално-икономически мерки на правителството, като посочи, че България е втора в Европа по най-нисък бюджетен дефицит, а дали ще се тегли заем, ще се прецени след анализ на стойностите за второто тримесечие на годината.

"Все още сме с най-нисък дефицит в Европа и България вървеше само нагоре преди пандемията. Затова сега имаме възможности да помагаме на хората", каза Бойко Борисов. Той отчете, че там се произвежда електрониката за всички немски автомобили, независимо дали са на електрически или да гориво, което гарантира, че винаги ще имат работа.

Калин Каменов бе категоричен, че години наред не е направено нищо за водния цикъл, а сега се довършва. "Нещо, което изглеждаше като невъзможна мисия, днес вече е факт и загубите на вода са свалени със 70%. Това се усеща от всички хора. Пречиствателната станция също е готова и работи перфектно", отчете Каменов.

Министър Аврамова обясни колко проекти са усвоени от местния ВиК оператор, който започва водни цикли и във Мездра и Бяла Слатина.

"Много сме благодарни за подкрепата на правителството, защото за миналата година Враца е с най-много привлечени инвестиции на глава от населението, а това се случи благодарение на многото инфраструктурни проекти, които се реализираха. Видяхте колко много хора са доволни и как също благодарят.

България не е само София и видяхте във Враца работните места и благодарните хора", заяви кметът на града Калин Каменов.

После Борисов пак се качи на джипа и потегли на фона на аплодисменти. "Аз мисля, че на всякакви провокации, хората най-добре се справят вместо нас", изрази мнение пиарът Арнаудова.

"Те искат да се сбият, да направят провокации. Това е най-лесното, бе. Ама завод да направиш. Ей в тези ями и дупки след един месец ще стане пътя. Това е следващия, който ще открием, завод. И то бижута немски. Тука се произвеждат електрониката, която движи автомобила. Тя става за водородни автомобили, за електрически, за всякакъв тип автомобили", заяви премиерът.

"Много съм радостен за тези заводи. С най-много принадена стойност са тези инвестиции", подчерта премиерът.

"Във Враца вече няма неремонтирани училища и детски градини", отчете и кметът Калин Каменов.

После Борисов и министър Петя Аврамова направиха инспекция на строежа на скоростния път Мездра-Ботевград и премиерът отсече, че е направено много само за няколко месеца, тъй като той бе там на откриването на строителството и преди два месеца.

"Колко много са свалили от дефилето и колко тежка работа е това. Ето това са българите, които строят България", отчете премиерът. Той попита дали работниците ще отидат на протест, а те му казаха, че само хора без работа могат да стоят по улиците с часове.

"Ние работим, не сме чували за никакви протести. Имаме си работа и се плаща редовно", обясниха строителите на пътя.

"Представи си всички багери и машини да протестират, тогава вече ще избягаме", каза Борисов.

"Ще се обадя на Валери Симеонов да дойде да види тук какво е направено и как се строи в дефиле, че той не вярва и е свикнал все по равното на морето. А тук да види как се строи", каза Борисов.

След още няколко минути в джипката, Борисов остави кмета Калин Каменов на бензиностанция край пътя. "Мисля, че видяхте колко много доволни хора има", каза кметът на изпроводяк и добави: "България не е само София". "Ама то и в София има доволни - от тангентите. Демокрацията е така, не могат да те харесват всички", обясни му премиерът, цитиран от "Епицентър".

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни