Четвъртък, 08 Юни 2023

Петък, 31 Юли 2020 13:51

Полицията: Втвърдяваме тона спрямо протестиращите на блокадите в София. Предстоят преговори да бъде пропускан градският транспорт през Орлов мост

 

Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата - на Орлов мост и при президентството, каза зам.-началникът на Охранителна полиция Тони Тодоров в СДВР.

Той подчерта, че блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава.

Втърдяването на тона се отнася за начина, по който от днес нататък институциите ще комуникират с протестиращите на двете блокади - на Орлов мост и подхода към "Цар Освободител" пред Президентството.

 

Стана ясно, че с хората от блокадата при Орлов мост, е много трудно да се комуникира, тъй те са различни и не са обвързани по никакъв начин помежду си от някаква организация. Те нямат представителство, което да говори от името на всички, предава БНР.

Комисар Тодоров обсъди и инцидента отпреди малко повече от час на Орлов мост, когато възрастна жена, дошла да изкаже мнение, е била залята с вода от Петър Кърджилов – ПР на бившата кметица на „Младост“.

Двамата - и възрастната жена, и Кърджилов, който я е залял с вода, са в Първо районно и от полицията призовават всички, които са били свидетели на инцидента, да се обадят, за да дадат показания и да се изясни случая.

От полицията казаха също, че не са съгласни, че в този случай става въпрос за провокация.

Още един опит за такава е имало снощи по време на протеста. На бул."Черни връх" жена, която е била в нетрезво състояние, е карала полицаите да проверяват за алкохол и за наркотици - нещо, което е недопустимо.

Комисар Тодоров подчерта, че всеки има право на протест, но полицията ще бъде безкомпромисна към всеки, който се опитва да провокира.

В района на Орлов мост граждани недоволстват заради блокадите, защото не могат да се придвижват.

От полицията обявиха, че втърдяват тона точно по този повод, защото има възрастни хора, хора-инвалиди, които нямат възможност да отидат до болница, до аптека, да си напазаруват заради липсата на транспорт.

Красимир Димитров от Столичната община съобщи също, че стотици недоволни граждани заливат общината със сигнали и жалби, че не могат да се придвижват и настояват движението поне за градския транспорт да бъде пуснато.

Опитът за диалог тази сутрин за пореден път се оказал неуспешен, но той ще продължи.

Поредният диалог с протестиращите Тони Тодоров коментира така:

"Има възможност по "Евлоги Георгиев" да пуснем градският транспорт, за да може тези хора, възрастните, имаше такива стотици хора, трябва да ходят с километри, за да намерят друга линия на градския транспорт. Нашата роля за сутринта беше диалог. За съжаление не постигнахме никакво разбиране от протестиращите, които бяха на Орлов мост“.

Красимир Димитров заяви, че днес през целият ден екипи на столичната дирекция "Аварийна безопасност" ще бъдат на Орлов мост, за да помагат на възрастните и трудно подвижни граждани, които се опитват да хванат някакъв автобус и да се придвижват, а след обяд предстои нов опит за диалог с протестиращите там.

Днес следобед предстои нова среща. От полицията и от Столичната община призовават протестиращите да проявят разбиране към столичаните, които не могат да се придвижват в района и да разрешат поне градският транспорт да се придвижва.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни