Вторник, 05 Юли 2022

Сряда, 02 Септември 2020 07:26

Протестът на 2 септември - "Велико народно въстание" (обзор)

Напрежението ескалира! Парламентът под блокада! Протестът замеря полицаите с яйца, клатят патрулките! Протестиращите са пръскани с газ! Има арестувани!

(публикацията се обновява)

Протест под наслов „Велико народно въстание” посрещна депутатите в първия ден от новия политически сезон. За първи път заседанието се провежда в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом. 

 

 

Няма налично описание.

Тази сутрин протестът започна малко след 7 ч. с викове „Оставка“. „Великото народно въстание“ срещу Великото народно събрание, предложено от ГЕРБ, е залогът, коментират протестиращи.

Целият район е със засилено присъствие на жандармерия.

8:00 часа - Опит за пробив на кордона от полиция откъм БНБ. Летят яйца към Народното събрание. Първи арест при опит за стълкновение. 

ПОЛИЦАИТЕ ЗАМЕРЯНИ С АЙЦА И КИНТИ, АРЕСТУВАХА РОСЕН МИЛЕНОВ

Арестуваният е Росен Миленов, бивш служител на ДАНС, който се качи върху полицейски автомобил с мегафон и призоваваше за оставка, а протестиращите започнаха да клатят буса.

8.45 ч . - протестиращите са към 4 000. Триъгълникът на властта е изпълнен с хора. Напрежението утихна, въпреки провокациите на членове на ПП „Възраждане“.  

9.00 ч. – с химна на Република България и на ЕС започна сесията на Народното събрание;

9.15 ч. - от ПГ на "БСП за България" постъпи предложение премиерът Бойко Борисов да бъде поканен в парламента;

9.20 ч. - обръщение на президента Румен Радев; ПГ на ГЕРБ напусна пленарната зала;

9.50 ч . - протестиращите са пръскани с лютив спрей от полицията;

10.00 ч. -  гърмят бомбички край полицейските автомобили. Преди това също имаше гърмежи. По същото време полицията стартира извънреден брифинг, на който призова за мирен протест. МВР отчете нарастваща агресия към полицаите и използване на физическа сила за самозащита. Съобщено бе за пострадали полицаи. Бе и отправено предупреждение, че ако агресията ескалира, ще бъде използвана още сила. Полицията пръска газ. Домати, стотинки и дори камъни летят към униформените. Хора си мият лицата заради обгазяването. Всичко това се случва на една гореща точка на площада - близо до входа на сградата.

11.00 ч. -  протестиращите правят жива верига около сградата на парламента, за да попречат на депутатите от ГЕРБ и патриотите да напуснат сградата, след като заседанието приключи.

11.15 – 11.30 ч. - отново сблъсъци в опит да се пробие полицейският кордон. Сред създаващите напрежение са предимно хора на ПП „Възраждане“. Хвърлят се боклуци от обърнати контейнери към полицаите. Има нови арестувани, полицаи влачат мъже по паветата към бусовете. Отново бе използван газ. Има физически сблъсъци.

След 12 ч. протестиращи започнаха да мятат бомбички. От "Системата ни убива" пък разпиляха слама пред част от полицейския кордон, с намерение да я палят. На стотина метра от тях протестиращ припадна, откаран бе с линейка, предаде „Сега“.

13.00 ч. - Продължава напрежението до входа на бившия Партиен дом и паркинга на БНБ. Блокирана е и ул. "Леге", където протестиращи настояват за освобождаването на арестуван в бус на жандармерията. По думите на протестиращи, той е задържан без никаква причина, а главата му е блъскана в земята. Нa мяcтo ce пoяви и кмeтът нa рaйoн "Cрeдeц" Трaйчo Трaйкoв. Тoй cпoдeли, чe по информация от полицаите зaдържaният e aрecтувaн, зaщoтo нямaл дoкумeнти. По-късно арестуваният бе пуснат.

Няма налично описание.

Към 15 ч. - Жaндaрмeриятa извaди и вoднo oръди, което е разположено на ул. "Раковски" пред храм-паметника "Александър Невски". Прoтecтът в цeнтърa нa cтoлицaтa прoдължaвa нaд 5 чaca. 

Към 17 часа 38 са обслужените от лекари протестиращи и полицаи след протестите в София. Те са в различни болници. От тях 1 пострадал е в токсикологията на ВМА с обгазяване. 6 са настанени в Пирогов, 6 - ИСУЛ. Това съобщи на брифинг д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

20 ч. - Протестът продължава повече от 12 часа без прекъсване. Многохилядното множество скандира "Оставка" в Триъгълника на властта. Посланията от трибуната на протеста са насочени срещу „псевдопатриотите, които са се продали за 30 сребърника“, както и срещу 122 депутати, които подкрепиха проекта за нова Конституция. Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ заяви: „Крадливи, нечестни и прости хора да решават Основния закон на България – такова чудо не е имало! От Освобождението насам не се е случвала тази трагедия. Това са престъпници, скъпи сънародници! Оставка им пожелайте“. Протестиращите призовават Европейската комисия да се намеси, за да бъде ускорена оставката на правителството.

Няма налично описание.

20.30 ч. - Пореден арест на протестиращ. Мартин Бижидаров, бивш гвардеец и срудент по право, е задържан в 1-во РПУ.

21 ч. - Бомбички и димки пред входа на партийния дом.

22 ч. - жандармерията тръгна в настъпление срещу протестиращите и ги изтласкаха към президентството. Протестиращите продължават да хвърлят бомбички и други предмети към полицаите. Полицията е насочила водно оръдие в готовност да влезе в действие.

23 ч. - Полицията е в настъпление! Водните оръдия са в акция!

>>ПРОТЕСТЪТ НА ЖИВО<<

 

Още за протестите:

Полицията ще използва физическа сила към протестиращите

Сблъсъци между полиция и протестиращи, обгазени и задържани пред парламента

Напръсканият със сълзотворен газ оператор: Мислех, че ще ослепея

Вижте видеорепортажа на “Свободна Европа” от протестите днес - полицейско насилие

Какво казаха политиците в парламента:

Президентът Румен Радев: Бягството на ГЕРБ от пленарната зала няма да ги спаси от позора

ДПС предлага оставка на Борисов и на Радев и експертен антикризисен кабинет

Корнелия Нинова: Този парламент е делегитимиран и има една задача – машинно гласуване и разпускане

Дариткова: Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем национално отговорни

 

Очаквайте подробности.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни