Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 13 Юли 2020 10:03

„Не искам да съм филмова звезда. Искам да участвам във филми, които са звезди”

На днешния ден Харисън Форд навършва 78 години

Харисън Форд е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго. Баща му е ирландец, а майка му е руска еврейка. Харисън завършва Maine Township High School East. След това се мести в Ripon College в Уисконсин, където учи за кратко актьорско майсторство. След като завършва, започва да се снима в телевизията. След няколко години обаче, Форд загубва вяра в себе си и понеже не постига някакви особени успехи, се отказва от актьорството и започва да се занимава с дърводелство.

Но три години по-късно се завръща с филма "Американски графити" на Джордж Лукас през 1973-та. Година по-късно се снима в "The Conversation" на Франсис Форд Копола, с Джийн Хекман. Безспорно 1977 г. е годината, в която Харисън Форд става световно известен. Причината е премиерата на "Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда" на Лукас, където играе култовата роля на космическия пилот Хан Соло. В края на 80-те, през 1979 г. излиза и "Апокалипсис сега" на Франсис Форд Копола, с Марлон Брандо, Мартин Шийн, Лорънс Фишбърн, Денис Хопър.

С Кари Фишър в "Междузвездни войни", 1980

80-те започват ударно – премиера има "Междузвездни войни: Епизод V – Империята отвръща на удара", а година по-късно излиза "Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот" на Стивън Спилбърг. Очевидно Форд вече няма никакво намерение да се отказва от филмовата си кариера, тъй като тя е повече от успешна. Следва "Блейд рънър" на Ридли Скот през 1982 г., а през 1983 г. излиза и "Междузвездни войни: Епизод VI – Завръщането на джедаите". Няма време за почивка и през 1984 г. по екраните тръгва "Индиана Джоунс и храмът на обречените" отново на Спилбърг. В края на 80-те Харисън Форд участва още в "Безумецът" (1988) на Роман Полански, "Работещо момиче" (1988) на Майк Никълс, със Сигорни Уивър, Мелани Грифит, Алек Болдуин, филм, който разкрива и комедийния му талант. Следва "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (1989) с Шон Конъри.

С Мишел Пфайфър в "Работещо момиче"

С Шон Конъри

90-те години започват с "Невинен до доказване на противното" и "Относно Хенри" с Анет Бенинг. През 1992 г. излиза "Патриотични игри" на Филип Нойс, със Самюъл Джаксън. Година по-късно е премиерата на "Беглецът" с Томи Лий Джоунс, а през 1995 г. излиза филмът на Сидни Полак "Сабрина" с Джулия Ормънд.

В "Междузвездни войни" еп.8

През 1997 г. Харисън Форд си партнира с Брад Пит в "Жив дявол", а същата година излиза и екшън драмата "Еър форс едно" с Гари Олдман и Глен Клоуз. Година по-късно е премиерата на "Седем дни, седем нощи". Следват заглавия като "Прозрачно минало" (2000) на Робърт Земекис, с Мишел Пфайфър, "К-19"(2002) на Катрин Бигълоу, с Лиъм Нийсън, "Индиана Джоунс и кралството на Кристалния череп" (2008) на Стивън Спилбърг, с Кейт Бланшет и "Crossing Over" с Рей Лиота. Форд продължава да снима в "Сутрешен блок" (2010) с Даян Кийтън и "Каубои и извънземни" (2011), „Играта на Ендър” (2013), „Вечната Аделайн” и „Междузвездни войни - Силата се пробужда”.

В "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп"

Докато живее в ранчото си и се отдава на хобито си да дърводелства, зрителите очакват новата му поява на екрана, която непременно ще се случи. Защото Харисън Форд се определя като „помощник-разказвач”: „Това е като да бъдеш сервитьор или обслужващ бензиностанция, но ако имам късмет, аз обслужвам по 6 милиона седмично.”

С Лиъм Нийсън в "К-19"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни