Събота, 01 Април 2023

Четвъртък, 20 Октомври 2016 19:38

Русия ни е изнудила за "Белене", за да спаси свой завод от фалит

Хората, които тогава са се поддали на натиска и са подписвали договори без да гледат, трябва да си понесат вината, категоричен бе Валентин Николов в интервю за Nbox.bg

Всеки логично мислещ човек би се запитал защо и как се овъртяхме с цялата тази схема с реакторите за АЕЦ „Белене“. Отговор на този въпрос дава зам.председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Пред Nbox той обясни, че през 2007 г., когато са подписани договорите за реакторите, ние сме били използвани от Русия, за да спасим финансово големите й заводи.

През 2006-2007 г. Ижорските заводи (бел.ред. най-големият машиностроителен комбинат в Русия) бяха много закъсали финансово. Тогава помолили „Росатом“ и „Атомстройекспорт“ да възложат по-голяма поръчка на някоя държава за реактори, за да подобрят положението си. Естествено най-удобни сме били ние, обясни Валентин Николов.

По думите му тогава сме били буквално натистани да подпишем договор за поръчка на оборудването. „Тези договори са били подписани без да има анализ, без да се иска дори съгласието на принципала. Дори не е имало обществена поръчка. Просто определени хора са се подписали. Щом вече прокуратурата излиза с официално изялвение, че това деяние е престъпно и има виновни, значи нещата наистина са сериозни“, каза още енергийният експерт.

Николов допълни, че на 9 ноември ще бъде извършена студената вглобка на втория реактор за „Белене“. Това означава, че той е готов и ще бъде сглобен. Проблемът обаче, е, че ние искаме да ги продадем тези реактори, за да си върнем задълженията на Русия, но никой не иска да ги купи, добави той.

Само преди броени дни стана ясно, че Софийска градска прокуратура е обвинила двама бивши изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за над 77 млн. евро.

Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за това, че на 28.11.2007 г., като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД, съзнателно са сключили „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“, на стойност 205 млн. евро, с президента на „Атомстройекспорт“.

Така двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността им да се намали цената, заплатена от „Атомстройекспорт“ за оборудването.

Известно стана, че и бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Станишев“ Петър Димитров също е обвинен за умишлено неупражнен контрол върху шефове на НЕК по проекта за АЕЦ "Белене".

Деси Боцева, Nbox

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни