Понеделник, 27 Март 2023

Вторник, 01 Ноември 2016 09:19

Днес е празника на веганите

Думата веган е въведена от Доналд Уотсън и е съставена от първите три и последните две букви на английската дума «vegetarian».

Международият ден на вегана (World Vegan Day) е празник, който се обявява на 1-ви ноември 1994 г., когато Веганското общество отбелязва своята 50-годишнина.

Думата веган е въведена от Доналд Уотсън и е съставена от първите три и последните две букви на английската дума «vegetarian» . Терминът започва да се използва от Веганското общество, основано от Уотсън на 1 ноември 1944 г. в Лондон.

Веганството е начин на живот, характеризиращ се със вегетарианство. Веганите се хранят и използват само храни на растителна основа, т.е. напълно изключващи в състава си компоненти от животински произход.

Веганите не само изключват от хранителния си режим месо и риба, но изключват и всички други продукти с животински произход - яйца, мляко, мед и други подобни продукти. Веганите не носят дрехи, изработени от кожа, вълна и коприна и, освен това, не използват продукти, тествани върху животни.

Причините за отказа от животински продукти могат да бъдат различни, но основната е нежелание да се участва в умъртвяването на животни и жестокото отношение към тях.

В Деня на вегана в много страни представителствата на Веганското общество и други активисти провеждат разнообразни образователни и благотворителни дейности и информационни кампании, посветени на темата на празника.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни