Понеделник, 27 Март 2023

Сряда, 02 Ноември 2016 09:14

При плащане във Венецуела теглят банкнотите на кантар

Сиренето е по-скъпо от пачка пари равна на теглото му, разказва местен търговец

Поради високата девалвация на боливара и хиперинфлацията, продавачите във Венецуела са започнали да претеглят банкнотите, вместо да ги броят. Това съобщава "Газета.ру", позовавайки се на Bloomberg. Те са стигнали до това решение поради факта, че броенето на парите станало твърде дълго и сложно, по-лесно станало да се претеглят.

Умберто Гонзалес, продавач в столицата Каракас казва, че "сега, изглежда, сиренето е по-скъпо" от пачка пари, равна на теглото му.

Отбелязва се, че не всички магазини са започнали да теглят парите при плащане, но броят им непрекъснато се увеличава.

Купувачите събират пачки пари в торби преди да отидат на пазар. Властите отказват да публикуват официални данни за инфлацията. Според неофициална информация, тя може да е от 200 до 1500%.

Правителството няма намерение да пуска нови банкноти. Най-голяната по номинал купюра за 100 боливара в момента струва по-малко от 1 сентимо (най-малката монета в страната).

Източник, запознат със ситуацията, казва, че правителството непублично е изискало да се подготвят по-големи по номинал банкноти - 500, 1000, 5000, 10000 и дори 20000. За да се ускори процесът и да успеят до изплащането на коледните бонуси на служителите, се планира да се промени само цветът на банкнотите и да се добавят нули, без да се променя дизайна на банкнотите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни