Понеделник, 27 Март 2023

Събота, 05 Ноември 2016 11:41

Синдромът "лелка". Какво е това и как да се отървем от него?

Седем съвета как да се справи всяка жена с този проблем

За синдрома "лелка" няма да прочетете в никоя медицинска книга. Въпреки че в живота той обозначава напълно реален феномен: състояние на униние, мърморене, умора, умножена по неугледен вид, асексуалност и нежелание за мечти. Коктейл от негативизъм. И страдащите от това заболяване, за съжаление, сред нас са много ...

Неясно как започнах да отглеждам в себе си "лелка". Не изведнаж. Отначало тя се появяваше за минутка при моето светло, безразсъдно, но в същото време силно и уверено "вътрешно момиче". Това се случваше под формата на "появилите се нищото" пориви за домакинстване, стремежи за почистване и пране. Но най-важното - под формата на мърморене у дома, "че никой, с изключение на мен в тази къща не се интересува от нищо". Но "вътрешното момиче" бързо изхвърляше досадната гостенка. И всичко отново ставаше лесно и забавно.

След раждането на сина ми неканената гостенка започна да минава по-често, криейки се под социално насърчаваните маски на чувството за дълг и отговорност. След раждането на дъщеря ми, "лелката" се премести при мен за постоянно. Грубо и цинично. С всичко останало - тъга, меланхолия, скука и наднормено тегло.

Тя извърши ревизия в къщата и с твърда ръка извърли момичешкия гардероб и забрани обувките с токчета. Когато аз плахо предлагах да се отиде в магазина за бельо, "лелката" беше непреклонна: "Къде?! Синът ти няма яке! ".

Всеки следващ ден тя все по-смело се разпореждаше у дома, от което децата започнаха по-рядко да се смеят, приятелите – да идват на гости, а съпругът ми да шепне всевъзможни нежности в ухото ми. Но в един слънчев пролетен ден моето "вътрешно момиче" подскочи: животът беше станал непоносим. След като си купих ботуши на висок ток и пребоядисах косата си в ярко червен цвят, изхвърлих от дома си злобната дебела "лелка" с нейните супи, мърмореници, умора и чувство за дълг.

И написах за себе си заповеди за борба със синдрома "лелка":

Заповед 1: Вършете всичко с лекота и любов

Както казват философите, каквото вътре, това и отвън. Ако се радвате на света, наслаждавайки се на всяка минута от живота, то и външно ще станете красива, привлекателна и за другите, и за късмета. Вашето добро настроение като водните кръгове ще се разшири до всички, които са в близост. Само "лелката" забравя, че щастливите майки имат щастливи деца, а щастливите жени - щастливи мъже.

Заповед 2: Направете женските радости жизнено необходими

Глезейки себе си с различни женски нещица - парфюм от Chanel, обеци с кристали и годишен абонамент за фитнес - насърчавате Женствеността, Чара, Кокетството! Чувството, че все още сте уау! Независимо от възрастта!

Заповед 3: На никого с нищо не съм длъжна

На чувството за дълг ("длъжна съм", "длъжни са ми"), следва да се отдели специален раздел в психиатрията. Класика в жанра: мразя да готвя (да пера, да чистя), но съм длъжна. И вместо  да се откажем от омразните дейности, насилваме себе си и раздразнени на всички се превръщаме в огорчени "лелки". Въпреки че "всички" са невинни: те не са ме молили три часа да вися в кухнята, за да ги зарадвам с петстепенно меню? Трябва да се освободите от внушеното от детството убеждение, че ако не бъде нахранен, мъжът ще избяга, а децата ще умрат от глад! Помнете, че само любовта е в състояние да управлява всичко.

Заповед 4: Не ме интересува какво ще кажат хората. Важното е какво аз мисля за себе си.

За себе си трябва да мислите само добро. А ако някой мисли по различен начин - това е негов проблем. За това, "какво ще кажат хората" преживяват само "лелките". "Момичетата", като войни на Кастанеда "търсят съвършенство само в собствените си очи". Прав гръб, лека походка, повдигната брадичка: нима някой се съмнява, че вие сте богиня, благополучна, безупречна, щастлива жена? Не! А и по-малко ще клюкарстват.

Заповед 5: ДА на високите токчета и секси облеклото, дори и с деца на ръце! Пазарска чанта и безформени дрехи, дори в отсъствието на мъжа ви - НЕ!

Знаете ли, че най-голямо количество червило използват ... няма да познаете! Жените от Арабските емирства. Дълго не можех да разбера защо? Те са в бурки! Оказва се, че всичко е просто! У нас жените се привеждат в порядък когато излизат на улицата, на работа, отиват на гости. Пред мъжете си ходят в халати, без прическа, без грим. А при тях е обратното. За хората източните дами може и да не се стараят, но у дома - при съпруга си и близките - те изглеждат като кралици. Златно правило, нали? Само  "лелките" казват "нямам сили", "уморена съм", "заета съм", "не ми се иска". "Момичета" включват въображението, прелистват "Кама Сутра", занимават се с Тантра, даоистки сексуални практики, арабски танци.

Заповед 6: Предназначението на жената е не да обслужва, а да вдъхновява мъжа!

Баща ми казваше, че мъжете не си отиват от жени, които перфектно готвят и добре перат ризи. Той имаше три (!) съпруги. Всички прекрасно готвеха и перяха ... Той така и не разбра, че домакиня и съпруга - това не е едно и също. Първата е загрижена за домакинството, с черпак и престилка. Втората е в състояние да "облагороди" бита, да стане муза, вдъхновение, семеен мозъчен тръст, в края на краищата - всичко, което искате – само не "лелка"!

Заповед 7: Аз съм и това е достатъчно!

Друга такава като мен няма и няма да има ни-ко-га! Съгласете се, престъпление е да се чувствате нещастна, да убивате своята неповторимата индивидуалност с всекидневни, често измислени проблеми и да се превръщате в досада!

Анастасия Красовска

Психолог

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни