Понеделник, 27 Март 2023

Сряда, 09 Ноември 2016 15:20

Падането на Берлинската стена

Преди 27 години бе белязан краят на комунистическия режим в Източния блок

 Преди 27 години, на 9 ноември 1989 година, пада Берлинската стена. Тя се бе превърнала в символ на комунистическия режим в Източния блок. С разрушаване на Берлинската стена бе сложен край на разделението между Централна и Източна Европа, попаднали под съветско влияние в края на Втората световна война.

Огромната стена е построена през 1961 година. След Втората световна война Берлин бива поделен между СССР, САЩ, Великобритания и Франция на 4 окупационни зони. Източната зона, която минава под контрола на съветските войски, става столица на Германската демократична република (ГДР). Другите три зони биват разпределени съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

 

Липсата на физическа граница между отделните зони води до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ. Така се стига до 13 август 1961 година, когато започва строителството на Берлинската стена. Причината е противопоставянето и изострянето на отношенията между СССР и САЩ. Строителството на стената продължава няколко години. Берлинската стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх. Тяхната цел е била максимално да затрудни преминаването й. Въпреки това над 5 000 души успяват да преминат през стената и да избягат на Запад.

Берлинската стена се превръща в един от най-известните символи на Студената война. Около 200 души, граждани на ГДР, загиват при опита си да я преминат и да избягат на запад.

Все пак се стига до нейното падане. През септември 1989 г. комунистическият лидер на ГДР Ерих Хонекер изненадващо подава оставка. На 9 ноември същата година министър-председателят на Германската демократична република и член на ЦК на Германската единна социалистическа партия Гюнтер Шабовски съобщава новината, която се чака с години, а именно - ограниченията за излизане от ГДР падат.

 

Той свиква пресконференция, на която присъстват десетки чуждестранни медии. Никой обаче не очаква да чуе следното – „Ние решихме днес да вземем решение, което позволява на всеки гражданин на ГДР да излезе през граничните пунктове на страната". Настава смут в залата и никой не знае как да реагира. Към Гюнтер Шабовски започват да валят въпрос след въпрос.

„Откога влиза в сила?”, гласи един от тях. Шабовски  малко смутен отвръща: "Доколкото ми е известно... веднага, незабавно!" На брифинга цари объркване и никой не знае дали това, което е чул, е истина. Министър-председателят на ГДР бърза да уточни за репортерите - "Не става дума за туризъм. Това е разрешение за свободно напускане на ГДР".

След като мълвата за решението плъзва, хиляди германци, живеещи в Източен Берлин, нахлуват в Западен Берлин. Така започва демонтажът на Берлинската стена от гражданите.

Германската рок група „Скорпиънс” изпълнява песента „Вятърът на промяната” (Wind of Change, 1990 г.), която става символ на политическите промени в Централна и Източна Европа в края на 80-те години на миналия век и падането на Берлинската стена.

Тя обаче не е разрушена напълно. Запазени са само няколко секции от Берлинската стена в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее и на Бернауер Щрасе. По този начин се цели да се запази историята, колкото и жестока да е била.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни