Събота, 25 Март 2023

Понеделник, 14 Ноември 2016 16:20

Вижте кой е най-вероятният служебен премиер на България

В случай, че еднолично Росен Плевнелиев състави служебния кабинет, тук може да разберете кой ще е министър-председател

Анна-Мари Виламовска, която е секретар на президента Росен Плевнелиев и един от най-близките му хора, е най-вероятния служебен премиер на България, научи NBOX.BG от свои източници. Това ще се случи, при положение, че Плевнелиев състави самостоятелно служебен кабинет. Както е известно премиерът Бойко Борисов депозира днес оставката си в Народното събрание, след като вчера ГЕРБ загуби президентските избори.

Виламовска минава за един от най-приближените хора на Росен Плевнелиев. Д-р Анна-Мари Виламовска е секретар на президента за иновационна и здравна политика. Представлява България в Съвета на ЕС за насърчаване на дигиталното предприемачество. През 2015 г. e една от 100-те водещи иноватори в Централна и Източна Европа в годишната класация на Financial Times, Visgrad Fund, Google и ResPublica. Съпредседател е на Съветите за наука и образование и за социално и икономическо развитие при pрезидента. Анна-Мари Виламовска ръководи президентските награди "Джон Атанасов" за талантливи млади ИТ учени и предприемачи. Отговаря също така за най-голямата национална дарителска инициатива на Президента на Републиката "Българската Коледа".

Тя е родена на 13 декември 1978 година. Анна-Мари е магистър по икономика и международно развитие, завършила е един от най-престижните университети в света - „Джонс Хопкинс” (SAIS, Johns Hopkins University, със стипендия от Robert Bosch Stiftung) и е доктор по микроикономика и анализ на политиките на докторантска школа „Парди РАНД” (Pardee RAND Graduate School, докторска дисертация отличена с награда Rothenberg анализираща клиничното качество и икономическата ефективност на интегрираните болнични информационни технологии в здравеопазването в САЩ, Германия, Великобритания и Италия).

В периода 2003 – 2005 г. е консултант в Световната Банка (IBRD, IDA) в гр. Вашингтон, САЩ, където работи по аналитични и оперативни продукти, подпомагащи реформите в пенсионните системи в Централна Европа, Близкия Изток, Централна и Южна Азия. От 2005 до 2010 г. е изследовател-докторант в изследователския център РАНД (The RAND Corporation) в гр. Лос Анжелис, САЩ, където се концентрира върху спечелени на състезателен принцип научни проекти и анализи на политиките в сферите на здравеопазването и висшето образование. В периода 2007 – 2008 г. разработва за образователната фондация „Броуд“ (The Eli Broad Educational Foundaion) оценки на образователни интервенции в големи градски училища и индекс на ефективността, който се ползва от фондацията за инвестиционните й решения и е базиран на добавената стойност на политиките към резултатите на учениците. От 2010 до 2012 г. е началник отдел „Микроикономически анализи и прогнози“ в дирекция „Бюджет“ и и.д. директор на дирекция „Икономически анализи и прогнози“ в Министерство на Финансите. Владее английски, полски, немски и работи с испански език.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 14 Ноември 2016 16:20
  Пламен Узунов „отстрелян“ с sms-ите на Бобоков заради слух, че ще става служебен премиер

  Съобщенията бяха представяни за търговия с влияние до момента, когато самият Бобоков не извади есемеси до премиера със знаменателното начало: „Добро утро, бос!”

 • Понеделник, 14 Ноември 2016 16:20
  Бивш премиер и посланици на разпит в спецсъда

  Четирима посланици, сред които и бившият премиер Марин Райков се явиха един след друг като свидетели по дело срещу бившия зам. външен министър Христо Ангеличин в спецсъда. Той е подсъдим, че през 2016 г. наредил на 12 посолства да закупят телефонни централи от посочената от него фирма “Балкантел”, която според прокуратурата нямала капацитет и нужните сертификати, за да изпълни поръчката. Целта на Ангеличин била да облагодетелства дружеството с 429 422 евро, но щети не настъпили, съобщи 24 часа. 

  Посланичката в Белгия Мая Добрева разказа, че на 22 ноември 2016 г. в посолството получили указание от МВнР да преведат 35 хил. лв. за закупуване на телефонни централи. “Не сме правили заявка. Притесних се, нямахме толкова пари в нашия бюджет, но и не можем да не изпълним указанието”, каза Добрева. И добави, че в посолството не разговаряли по телефони, тъй като служителите били общо 4, а трима седели на 2 м един от друг. Добрева не превела пари, защото излязла в отпуск, а междувременно от МВнР се отказали от централите.

  Тя се учуди защо за посолството в Брюксел били предвидени 12 апарата при положение, че служителите били 4-ма, а освен това в Белгия интернет услугите били много по-назад от България. “Имаме планове на мобилни си телефони 10 ч да говорим безплатно”, каза Добрева. Посочи, че ако е трябвало да закупуват нови централи, щели да плащат големи неустойки за прекратени договори с местни мобилни доставчици.

  Райков също потвърди, че в Рим получили указание от МВнР да платят за централи. “Нямаме опция да не го изпълним. То е подписано от главния секретар на министерството и е консултирано с дирекция “Сигурност”, каза ексслужебният премиер. Три месеца преди да получи грамата от Външно, той пратил искане до София за подмяна на централи във връзка с предстоящото тогава председателство на България на Съвета на ЕС.

  “Когато българин се обади в посолството, той остава с впечатление, че телефон не му се вдига. Така е в 80% от случаите. Системата блокира”, описа състоянието на телефоните в Рим Райков. Добави, че няма опция да се записва обаждане или да се приема повече от едно. Прокурор М. Димитрова го запита: “Защо тогава не сте сменили централите си?". “Как да ги сменим, след като сме в тази зала”, отвърна Райков. Шеговито се намеси и адвокатът на Ангеличин Христо Ботев: “Заради прокуратурата!”

  Ради Найденов също не скри какви са неудобствата на мисията в Германия. Той каза, че нуждата от модерни телефонни централи е голяма, давайки пример, че когато наши дипломати набират други номера, обаждането за отсрещната страна се отчитало като анонимно. Разпитът на Найденов завърши с думите за стари тръби в посолството и нужда от нова сграда.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни