Събота, 25 Март 2023

Четвъртък, 17 Ноември 2016 13:31

Аферите на Румен Овчаров

Настоящият „сив кардинал“ на БСП вече е подсъдим

„Мислех да дам 100 дни на новия президент Румен Радев, но след като първият, който излезе да се изкаже в негова полза по телевизията е Румен Овчаров, намалявам дните на 50.“ Това е само един от коментарите във Фейсбук свързан с името на Румен Овчаров през последните дни. Известно е, че Овчаров винаги е бил повече любимец на олигархичните кръгове, отколкото на широката публика. В тази връзка днес излезе информация, че Румен Овчаров е подсъдим по делото за АЕЦ „Белене“. Обвинението му ще бъде повдигнато от прокуратурата.

„Вальо Топлото“

През 2006 година Румен Овчаров бива замесен в аферата с „Топлофикация-София“. Причината е източване на дружеството за над 10 милиона лева, за  което директорът на „Топлофикация“ Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, бе осъден на 5 години затвор. Името на Овчаров бе замесено в скандала по две причини - първо защото като министър на икономиката по времето на Тройната коалиция имаше свои представители в управлението и втори защото в публичното пространство се появи писмо от Димитров, в което той търси помощ от Р. Овч. Те текста пише следното: „Какво стана и с помощта от страна на Р. Овч.! Досега съм му помагал!!!“ Писмото е писано от килията на Вальо Топлото. Още тогава хора от БСП потвърждават, че на всички им е била известна близостта между двамата.

АЕЦ „Белене“

По-рано днес стана ясно, че Румен Овчаров е викнат на разпит за АЕЦ „Белене“ и се очаква дори да му бъде повдигнато официално обвинение. Причината се крие в сключените неизгодни договори за десетки милиони за оборудване на атомната електроцентрала, които сега държавата трябва да плаща.

Кръгът „Фронтиер“ и „Марица-Изток 3“

За кръга „Фронтиер“ и връзката на бившия енергиен министър Румен Овчаров се разшумя покрай проекта „Марица-Изток“. В основата на „Фронтиер“ е бизнесменът Красимир Георгиев, който от години живее в Швейцария и избягва всякакви публични прояви у нас. Покрай редица проекти и далавери, сред които и „Марица-Изток 3“, стана ясно, че Румен Овчаров и Красимир Георгиев се познават много добре, тъй като са били състуденти в Москва. Според запознати дори Р. Овч. въвлича в енергийния бизнес Георгиев. Твърди се, че чрез лобистката си дейност бизнесменът осигурява усвояването на големи суми от енергетиката и разпределянето на комисионните от реализацията на сделките. Освен това се говори също, че Георгиев е неразривна част от енергийното лоби, което по време на управлението на Тройната коалиция в  БСП започнаха да наричат - "студентския кръг на Румен Овчаров".

Едни от най-значимите проекти на „Фронтиер” са комплексът “Марица – Изток”, доставяне на ядреното гориво за “Козлодуй”, строеж на ски комплекс в Тетевенския Балкан,  ВЕЦ “Цанков камък”, каскадата “Долна Арда”, както и язовир “Яденица” – част от ПАВЕЦ ”Чаира”. Фирмата е консултант и по сделките с “Ентърджи” и “Енел” в “Марица -  Изток 3″, където изплува името и на Румен Овчаров. Двете компании са собственици на централата, срещу поети ангажименти за рехабилитация на блоковете за 600 млн. евро и с договор за дългосрочно изкупуване на електроенергията от НЕК на високи цени.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни