Понеделник, 27 Март 2023

Четвъртък, 26 Януари 2017 15:03

Мадлин Олбрайт е готова да стане мюсюлманка в протест на имиграционната политика на Тръмп

Бившият американски държавен секретар заяви, че САЩ "трябва да останат свободни за хора от всички вероизповедания и всякакъв произход"

Бившият държавен секретар на САЩ, демократът Мадлин Олбрайт е готова да приеме исляма в знак на протест срещу затягането на имиграционната политика на президента Доналд Тръмп, съобщава ТАСС. Това тя написала в сряда на страницата си в Twitter.

"Бях възпитана като католичка, а по-късно преминах в Епископалната църква, а впоследствие разбрах, че семейството ми е с юдейска вяра. Аз съм готова да приема исляма от съображения за солидарност. Добре дошли, бежанци", казва Олбрайт, като добавя, че САЩ "трябва да останат свободни да хората от всички вероизповедания и произход".

В сряда Тръмп подписа указ за затягане на имиграционната политика и граничния контрол. Агенция Associated Press, позовавайки се на проекти на документи съобщи, че Тръмп възнамерява до 120 дни да прекрати програмата за приемане на бежанци в Съединените щати, а също и да се спре най-малко до 30 дни издаването на визи за граждани на седем мюсюлмански страни - Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

По време на предизборната кампания през 2016 г., Олбрайт остро критикува Тръмп. Тогава тя заяви, че републиканецът е нанесъл вреда на националната сигурност на САЩ дори само с участието си в изборите.

"Истината е, че победата на Тръмп през ноември ще стане подарък за Владимир Путин. С оглед на това, което научихме за последните действия на Русия, Путин жадува победата на Тръмп и това трябва да тревожи всеки американец", твърди бившият държавен секретар. "Аз знам какво ще се случи, когато на руснаците се даде зелена светлина", добавя тя. За възможния избор на Тръмп Олбрайт каза: "Това ще бъде катастрофа".

Родена в Прага през 1937 г., Олбрайт става първата жена на поста ръководител на американското външнополитическо ведомство. Тя ръководеше Държавния департамент при демократа Бил Клинтън от 1997 до 2001 г. Олбрайт има репутация на прагматик и демократ-центрист, известна е с твърдите си антикомунистически възгледи. Бившият държавен секретар е поддръжник на разширяването на НАТО и провеждането от САЩ на активна настъпателна външна политика и с курс за лидерство в света.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни