Понеделник, 27 Март 2023

Четвъртък, 02 Февруари 2017 16:52

Мая Манолова: С 15 млн. лв. за юрисконсулти „Топлофикация” е могла да подготви екип от космонавти

Хората трябва да знаят за какво са похарчени тези пари, подчертава омбудсманът

С 15 млн. лева юрисконсултски възнаграждения и такси пред частни съдебни изпълнители (ЧСИ) "Топлофикация"-София можела да подготви космонавти. Такова мнение изрази омбудсманът Мая Манолова, която обжалва в Софийския административен съд отказа на административния директор на дружеството да й предостави информация за събраните средства и за какво те са похарчени.

В качеството си на омбудсман и на гражданин Манолова обжалва това решение в съда. Тя заяви, че през 2015 г. само в Софийския районен съд "Топлофикация"-София е завела 21 766 дела. Поискала е минимум по 300 лв. юрисконсултско възнаграждение и след това по 350 лв. пред ЧСИ. Манолова изчисли, че това прави около 15 млн. лв., които дружеството е събрало от столичани и отказва да даде информация за какво ги е похарчило. По думите й изпълнителният директор й написал писмо с абсурдни правни аргументи.

Манолова подчерта, че "Топлофикация" е публично-правна организация. Дружеството е юридическо лице, обект на контрол от Столична община.

По думите й столичани имат право да знаят как се разходват парите. Липсата на такава информация обаче навежда Манолова на мисълта, че през годините "Топлофикация" не е предоставяла информация на нито един столичанин.

"Гражданите имат право да знаят как се харчат техните пари", заяви Манолова. Тя обясни, че е поискала обществена информация и искането й не съдържа лични данни.

Мая Манолова не се интересувала кои са юристите, а е поискала да узнае колко са и какви суми са събрали, както и какво "Топлофикация" е похарчила от събраните средства.

С 15 млн. лв. "Топлофикация" е можела да подготви космонавти, изтъкна общественият защитник и настоя пред съда изпълнителният директор да бъде задължен да й предостави информация. Според Мая Манолова ще излязат интересни неща.

Представител на "Топлофикация" в съдебната зала бе Галина Тодорова. Относно разходването на средствата от събрани юрисконсултски възнаграждения, никъде не било посочено как точно да се извършва то.

Представителите на "Топлофикация" изтъкнаха още, че юрисконсултските възнаграждения се присъждат единствено от съда срещу ответници, за които съдът е решил, че са неизправни.

10-дневен е срокът, в който административният съд ще се произнесе и ще стане ясно дали ще задължи изпълнителния директор на дружеството да предостави поисканата от омбудсмана информация.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни