Понеделник, 27 Март 2023

Събота, 04 Февруари 2017 15:42

Меглена Кунева: Нека обяснят ГЕРБ дали e реалистично двойното увеличение на учителските заплати

Според нея националният консенсус по тази тема трябва да се гради още преди да се направят обещания

Увеличението на учителските заплати е много по-широк въпрос, отколкото обещанието на една партия . Дали е реалистично, нека те да обяснят как ще се постигне. Дали е желателно да се увеличат доходите на учителите – разбира се. Това каза в интервю за агенция "Фокус" Меглена Кунева – министър на образованието и науката в подалото оставка правителство „Борисов 2“, във връзка с поетият от ГЕРБ ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати при евентуално тяхно управление. „Това обаче повдига въпрос. От какво ще се откажем, защото бюджетът е толкова, колкото е? Правенето на приоритети, а аз приветствам такъв приоритет, означава да кажеш кое слиза по-надолу в редицата с приоритети – пътищата, Северозападна България, увеличението на пенсиите. Трябва да си го кажем честно – нямаме право да си играем с чувствата на хората. Има необходимост от национален разговор, защото е много лесно една партия да изтича напред с обещанията си и след това да каже: „Другите не ни подкрепят, нямаме мнозинство“, обясни Меглена Кунева.

Според нея националният консенсус по тази тема трябва да се гради още преди да се направят обещания и да се даде надежда на хората. „Предизборната кампания е чудесно време да видим, като нация, кое е най-важно за нас. За мен образованието е Министерство на бъдещето, всичко минава от там. Трябва сериозен консенсус, а не флирт“, подчерта бившият образователен министър.

По думите ѝ от страна на Реформаторския блок има подкрепа за образованието и ще продължава да има и занапред. Според Кунева, трябва да се направят и ясни връзки между качеството на образованието и контрола. „Ако децата продължават да отпадат от училище, защото не го посещават, какво ще се случи? Ние трябва да знаем например, могат ли кметовете да контролират това? Може ли да се даде възможност, през местната власт, да се контролира кой и как изпълнява закона. Не е въпроса да се говори на едро и да се дават обещания за пари, необходимо е качество на образованието. Лично аз съм много предпазлива, когато давам обещание. Трябва да има повече личен ангажимент от страна на хората, ангажирани с националната политика и повече отговорност, когато се говорят големите приказки“, допълни още Меглена Кунева.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни