Понеделник, 27 Март 2023

Петък, 17 Февруари 2017 13:56

EurActiv: В Източна Европа продават същите марки храни, но с по-ниско качество!

"Плаша се като чета този доклад!", заяви шефът на кабинета на премиера на Унгария Виктор Орбан

Големите компании продават по-добра храна в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че марката е една и съща. Това заяви в официален документ вчера унгарското правителство.

Органът за безопасност на храните на Унгария, NEBIH, изследва 24 продукта продавани едновременно, както в Унгария, така и в Австрия от международни търговски вериги като Lidl и Aldi. Той установи, че местната версия на вафлите „Маниер“ например е по-малко хрупкава, а продаваната Nutella не е така мека на вкус, като австрийския си колега.

"Плаша се като чета този доклад!" Думите са на Янош Лазар, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан. На специална пресконференция Лазар заяви: "Мисля, че това е най-големият скандал свързан с храни към настоящия момент."

Янош Лазар добави още, че правителството на Унгария ще започне мащабен преглед на всички подобни продукти, налични на пазара в страната. Той отказа да каже обаче, какви конкретни действия смята да предприеме Будапеща по темата.

Унгария не е сама в своята загриженост. Тази седмица съседна Словакия също заяви, че е намерила разлики във вкуса, външния вид и състава в почти дузина продукти, продавани в страната и внос от Германия и Австрия.

Последният анализ проведен от Министерството на земеделието и Държавната ветеринарна и храните администрация (ŠVPS), разкрива, че около половината от изследваните хранителни продукти, показват значителни разлики в състава си, съобщава словашката Spectator. Министърът на земеделието пък обяви, че ще повдигне въпроса на европейско ниво.

"Клиентите очакват същото качество от една и съща марка, независимо от страната на производство или покупка", каза министърът на земеделието Габриела Матечна на пресконференция във вторник.

Инспекторите от ŠVPS са тествали набор от 22 хранителни стоки, продавани в търговските вериги в двете държави - Словакия (по-специално в Братислава) и Австрия (в граничните градове на Kittsee и Hainburg) през ноември и декември 2016.

В изследването влизат различни видове храни, включително мляко и млечни продукти, месни и рибни продукти, шоколади, тестени изделия, сирена и напитки. Проверката включва и тест на опаковките, включително информация за състава и теглото в грамове, като също така се анализират цвят, вкус и мирис.

В своите аналитични тестове, инспекторите са се фокусирали върху качествените параметри, като съдържанието на месо, мазнини или протеини (в зависимост от това кой продукт е тестван), както и допълнителни вещества (като подсладители и оцветители).

"В половината от продуктите са констатирани различия, които оказват значително влияние върху тяхното качество", каза Матечна. Те са най-вече по отношение на продуктите продавани в Словакия, като при тях се отчита по-нисък процент на месо, и по-висок процент на мазнини, повече изкуствени подсладители и консерванти, и по-ниско тегло в грамове, добави тя.

Тестове за сравнение между качеството на храните, продавани в Западна и Източна Европа бяха проведени по-рано през 2011 г., по поръчителство от Словашката асоциация на потребителите. Бяха изследвани етикетирани хранителните продукти закупени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. Сред избраните хранителни продукти тогава бяха включени напитки, шоколад, черен пипер и кафе.

Тези тестове също потвърдиха, че мултинационални компании обикновено варират в качеството на своите продукти, в зависимост от различни европейски страни в които те се продават. Единственият продукт, който се оказа идентичен като качеството във всички изследвания бе шоколада Милка.

Тогава обаче Европейската комисия отговори на констатациите с думите, че обвиненията са неоснователни, като посочи, че мултинационални компании са свободни да приспособяват продуктите си за различните пазари.

Превод: NBOX.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни