Понеделник, 27 Март 2023

Сряда, 22 Февруари 2017 17:18

Кой срещу кого в листите

Партиите прекрояваха до последния момент кандидатдепутатските си листи

Изненадващи политически ходове в номинациите на кандидат-депутати и обрати в последния момент. 12 партии и 9 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите на 26 март. Партиите прекрояваха до последния момент кандидатдепутатските си листи, коалициите претегляха избираемите позиции на отделните партньори.

Формациите заложиха пред опоненти и избиратели различни изненади. А част от листите бяха регистрирани, без да бъдат представени, отбелязва БНТ. Безспорно 25-ти избирателен район в София ще бъде арена на най-тежката лидерска битка. Там един срещу друг застават лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП Корнелия Нинова.

В надпреварата ще участва и Радан Кънев, който оглави дясното обединение Нова република. За гласовете в дясно ще му опонират лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и музикантът Светослав Витков, чиято формация "Глас народен" се присъедини към Реформаторския блок. Листа ще води и бизнесменът Веселин Марешки. От страна на националистите тук се очакваше да се включи и лидерът на Атака Волен Сидеров, който обаче последно ще води листата в Ямбол.

В този район ще участва Десислав Чуколов. Двама бивши министри от кабинета "Борисов 2" застават един срещу друг в 24-ти район - Владислав Горанов от ГЕРБ и Петър Москов от Реформаторския блок. Левицата разчита на актьора с депутатски опит Стефан Данаилов. Днес стана ясно, че "Да, България" издигат бившия постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров.

ДОСТ пък залага на режисьора Евгений Михайлов. Интересна битка се очертава и в 23-ти район, където безспорно изненадата е, че бившият депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев повежда листата на ДПС. Така той ще се изправи в пряка конкуренция с доскорошния си лидер Валери Симеонов. ГЕРБ залага на Томислав Дончев. БСП - на Жельо Бойчев. Картината допълват още двама лидери - на СДС Божидар Лукарски, и на АБВ - Константин Проданов. "Да, България" издига Антоанета Цонева.

Листата в Пловдив-град е втората, която Борисов води. Там той е в конкуренция с професор Иво Христов, номиниран от БСП, бившият военен министър Николай Ненчев от Реформаторския брок, и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Варна пък е втората листа, която водят Стефан Данаилов от БСП и лидерът на Воля Веселин Марешки. Там ГЕРБ разчита на Лиляна Павлова. Патриотите - на Валентин Касабов, а Реформаторите - на Найден Зеленогорски. В Бургас Ивелина Василева от ГЕРБ се изправя срещу Петър Кънев от БСП, патриотите издигат Валери Симеонов, ДПС Камен Костадинов, Реформаторите Костадин Марков. В Кърджали сили и влияние се очаква да премерят лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Листата на ГЕРБ традиционно води Цвета Караянчева, а БСП разчита на журналиста Александър Симов. Интересна битка се очертава и в Благоевград. Там Цветан Цветанов от ГЕРБ застава срещу Делян Пеевски от ДПС. Пеевски ще води и листата в Пазарджик. В Благоевград БСП издигнаха журналиста Тома Томов, а Реформаторите - Димитър Делчев. В Плевен изненадващо листата на ГЕРБ ще води Ивайло Московски, а не Цецка Цачева. БСП издига Васил Антонов, патриотите - Красимир Каракачанов, АБВ Румен Петков, а ДПС досегашния ръководител на пресцентъра на партията Велислава Кръстева.

В Габрово един срещу друг застават Томислав Дончев от ГЕРБ, Кирил Добрев от БСП, и Четин Казак от ДПС. Във Велико Търново Цветанов застава срещу Весела Лечева от левицата и Камен Костадинов от ДПС. В Хасково Делян Добрев от ГЕРБ се изправя срещу журналистката Елена Йончева, издигната от БСП. ДПС издига Йордан Цонев, а патриотите - Павел Шопов. Пълните листи с кандидат-депутатите са в районните избирателни комисии. Тепърва ще стане ясно колко са желаещите да станат законотворци. Местата са 240, а последната дума има избирателят.

Източник: nbox.bg

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни