Понеделник, 27 Март 2023

Четвъртък, 23 Февруари 2017 12:38

Николай Хаджигенов : Развръзката по казуса „Яневагейт“ ще е същата като по „Цветановгейт“ – никаква

Цялата държава е корумпирана от горе до долу, а мафията брани своите, сподели още адвокатът

Миналата година адвокати поискаха дисциплинарно производство за Мондешки от „Двете каки“. Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) внесе отворено писмо до Висшия адвокатски съвет във връзка със записите между бившия председател на Софийски градки съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.

Повод за това беше участието на Мондешки, който публично не е отричал или потвърждавал разговорите, до момента, когато реши да проговори пред в. „Труд“, който се свързва с Делян Пеевски. Висшият съдебен съвет (ВСС) тогава не успя да се свърже с него, а малко след това проверката за разговорите беше прекратена.

В интервюто си адвокатът заявява, че разговорите всъщност са били нарочно записвани. А внезапните му обяснения съвпадат и с новата версия на премиера Бойко Борисов за „Яневагейт“, който заяви, че записите са правени като сериал – „имат студио, в което се събират и снимат разговорите, и ги пускат“ и не трябва да бъдат проверявани, защото са „врачки и махленски клюки“.

По този повод отново потърсихме за коментар адв. Николай Хаджигенов, който заяви в интервю за „Гласът на младите хора“ тогава, че записите разкриват ужасяваща корупция на най-високо ниво – политическа корупция.

Темата днес е какво се случва с адв. Монедешки и жалбата до Висшия адвокатски съвет, в която Хаджигенов поиска Съветът да реши дали Мондешки има етичните и моралните качествата на адвокат:

Нищо смислено не се случва. Както обикновено, институциите проверяват дълго и напоително дали слънцето наистина изгрява от изток и залязва на запад и казусът „Мондешки“ не прави изключение. В крайна сметка след извършената проверка, адвокатска колегия Стара Загора образува дисциплинарно производство срещу Мондешки. Междувременно покрай медийното оповестяване на казуса стана ясно, че последният е представил неистински документи за изискуемия стаж. Евгения Банева лично заяви пред медиите, че Мондешки никога не е бил юрисконсулт при тях. Нещо повече, те никога не са имали юрист в посоченото предприятие, т.е. той изначално не отговаря на изискванията да бъде адвокат и, съдейки от изявлението на Банева, е използвал документ с невярно съдържание.

А адвокатурата, като типична закостеняла държавна бюрокрация, проверява ли, проверява нещо си там…

Това, което става кристално ясно от този случай, е прякото потвърждение на нещо, което твърдя от много време: адвокатурата спешно има нужда от драстична реформа, доколкото времето в адвокатурата е спряло – някъде в началото на 80-те години на миналия век.

Висшият адвокатски съвет, колегиите по места, изобщо цялата структура на адвокатурата трябва да се променят – при това спешно!

Без истинска, свободна и независима адвокатура правосъдието е невъзможно!

    „Калпавата адвокатура е по-лоша и от най-корумпирания съд!“ – Теодор Пиперков

КОЙ да му повдигне обвинения?

Основната задача на главния прокурор е да брани властта с всички сили и средства и това включва пееф. Срещу него нито едно дело не тръгва изобщо, а враговете му са атакувани на мига с цялата държавна мощ.

Пеевски се бърка в решенията на съдебната власт

Как точно нямам представа, но принципът е един и същ: властта има нужда независимата съдебна власт да взема „правилните“ и удобни за нея решения и за това всяка власт има поне по един пееф. И да това е емблематичен пример за властова корупция.

Развръзката по казуса „Яневагейт“ ще е същата като по „Цветановгейт“ – никаква. Ни повече, ни по-малко. Цялата държава е корумпирана от горе до долу, а мафията брани своите. Така че, в идеалния случай ще получи условна присъда след 100г.

Може би?

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни