Четвъртък, 08 Юни 2023

Събота, 09 Ноември 2019 12:04

Навършват се 30 години от падането на Берлинската стена

Светът днес си спомня за края на Студената война. Преди 30 години рухна нейният символ - Берлинската стена. Гигантската преграда между Изтока и Запада, между комунизма и капитализма съществува 28 години.

В Берлин започнаха честванията по повод 30-ата годишнина от падането на Стената. В този момент се провежда възпоменателна церемония, на която присъстват канцлерът Ангела Меркел и президентите на Германия, Словакия, Полша, Унгария и Чехия. Тази вечер пред Бранденбургската врата ще се състои грандиозен концерт, съобщи БНТ.

За 28 години близо 5 000 души успяват да избягат през Стената в Западна Германия. За около 200 от тях, обаче, опитът за бягство се оказва фатален.

Тази вечер пред Бранденбургската врата ще се състои грандиозен концерт. Ще присъстват президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, както и президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Нощта, в която Стената се пропука и започна да рухва.

Саша Мьолеринг: Помня, че майка ми ме погледна и ми каза: Какво правиш тук? Това е история! Върви. Трябва да отидеш.

Случи се след месеци на натиск Източногерманското правителество да разреши на гражданите си да преминават свободно в Западна Германия. Разрешението за облекчен режим дойде като политически гаф. Провокира го въпрос на италиански журналист към не особено подготвения за пресконференция член на Политбюро Гюнтер Шабовски.

Отговорът, че облекченият режим влиза в сила веднага кара хиляди хора да се стекат към пропускателните пунктове. А въпросът на италианския журналист, беше определен като един от най-смислените в съвременната история.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Рикардо Ерхман, бивш журналист на АНСА: Е, не съм много сигурен за моята съпричастност, но добре, може би малко помогнах, което ме кара да съм изключително горд.

С рухването на стената започва трудният процес на взаимното преоткриване на двете Германии и упоритите усилия на Хелмут Кол да обедини нацията.

Няма я от три десетилетия, но времето трудно заличава спомена за нея.

Желязната завеса започва да се спуска на 13 август 1961 година, пред изумените погледи на възрастните берлинчани и на недоумяващите деца. Няколко часа по-рано, в полунощ по заповед на лидера на ГДР Валтер Улбрихт 1500 войници започнали да разделят с бодлива тел Берлин.

Седмица по-късно е извършено и първото убийство. 24-годишен мъж е застрелян, докато се опитва да избяга в Западен Берлин.

За 28 години, за около 200 души опитът за бягство през Стената се оказва фатален. До рухванато й, около 5 000 души успяват да я преодолеят и да избягат в Западна Германия.

Стената вече е сувенир. Парчета от нея са пръснати навсякъде по света. По някогашното й трасе се провеждат велоразходки. То е и от задължителните за туристите места за селфи.

Черно-бели или цветни, спомените за разделения Берлин неизменно се свързват с усещането за свобода и с желанието никога повече хората да не бъдат превръщани в поредната тухла в поредната преграда.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни