Събота, 28 Януари 2023

Неделя, 09 Август 2020 17:34

Министърката на туризма и туроператори обсъждали да се манипулират данните за епидемията в България?

След като Германия препоръча да не се ходи във Варна заради резкия скок на заразените там, властта обмисля "промени в методологията за отчитане на случаите на COVID-19"

На фона на пълното нехайство на властта спрямо разрасналата се епидемия от коронавирус в България в последния месец и половина, липсата на допълнителни мерки и дори разхлабването им днес властта, изглежда, открито е обсъждала нуждата от това да се манипулира информацията за случаите на COVID-19, защото официалните данни за инфекциите отблъсквали германските туристи.

Новината дойде от пресцентъра на туристическото министерство след среща на новия министър на туризма Мариана Николова с представители на германските туроператори. Поводът е, че вчера германските власти издадоха предупреждения за пътуване от и до областите Благоевград, Добрич и Варна и въведоха задължителни тестове за пристигащи оттам заради завишената заболеваемост. Преди това пък германска телевизия излъчи репортаж от кк Златни пясъци, който показва как противоепидемичните мерки масово не се спазват нощем в баровете и други места за групови забавления.

Туроператорите обявили, че на този фон е нужда спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели в региона. В съобщението обаче не се посочва да e обсъжданo например повече контрол за спазването на противоепидемичните мерки или въвеждането на нови правила, така че случите на коронавирус да спаднат реално и туристите да са по-спокойни.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Вместо това двете страни разговаряли за възможности да се убедят потенциалните туристи, че "разпространението във Варна и Добрич е клъстерно, и по-конкретно в старчески домове". А друго предложение пък било "да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19", защото "туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора".

Не става ясно от чия страна точно са дошли предложенията. Те обаче звучат като искания за манипулация - и на реалността, и на официалните данни за разпространението на инфекциите.

Разпространението на вируса в Добрич и Варна в огромната си част всъщност не е клъстерно, а дифузно. Активните случаи във Варна са почти 650, като стотинаот тях са свързани с огнищата в два дома за възрастни хора. В Добрич пък има 340 активни случая, като много малка част от тях са свързани с огнище в кланица за гъски в града. В последните дни местните здравни власти коментираха неколкократно, че разпространението на вируса в региона вече е и дифузно. Днес градът отчете 34 положителни проби за последното денонощите - най-високият брой в страната за последните 24 часа.

"Промяна на методологията за отчитане на случаите с COVID-19" звучи притеснително, каквото и да се има предвид. В цял свят методологията за оповестяването на случаите е една - обявява се броят на всички положителни PCR тестове, независимо дали засегнатите имат, или нямат клинични симптоми.

В съобщението пише още, че министър Николова "ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смъртност от коронавирус". Не се уточнява сред кои държави Николова смята, че страната ни е с най-ниска смъртност, но със сигурност подобна констатация не се отнася нито за Европа, нито за Източна Европа, нито дори за региона на Балканите. България не е с най-ниска смъртност в нито един от тези региони. Страната ни по този показател всъщност е точно в средата в Европа и заема 24-та позиция сред 48 държави и области на континента.

В момента България всъщност е единствената държава в Европа, която не е предприела никакви допълнителни мерки за ограничаването на новото разпространение на епидемията въпреки негативните рекорди, които се отчитат в последните седмици. Напротив, под натиска на футболните фенове и на премиера новият здравен министър дори разписа заповед за поредното отваряне на стадионите за фенове едва 4 дни след като подписа точно обратната заповед - за затварянето им до края на август.

Въпреки предупрежденията, че нощните заведения и купони в градовете и в морските курорти се превръщат в инкубатори на заразата, пък мерки не бяха взети и за тях, а в петък сдружения на заведенията поискаха дори да отпаднат правилата за носене на маски от персонала на открито и за отстояние на масите, които така или иначе масово не се спазват.

Откритото обсъждане за манипулиране на данните, така че българското Черноморие да изглежда по-безопасно, обаче е нов връх на слабата реакция към епидемията от страна на властта. Ефектът от него обаче най-вероятно би бил точно обратният - пълна загуба на доверие и тотално отблъскване и на малкото останали западни туристи по българското море.

източник: capital.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни