Сряда, 01 Декември 2021

Петък, 21 Август 2020 11:15

Сърбия вдига телена ограда по границата с България (допълнена)

Преди два месеца е започнало изграждането на ограда и по границата със Северна Македония

 

С цел предотвратяване на разпространението на Ковид-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия, сръбското правителство е взело решение за поставяне на телена ограда по границата между двете страни, съобщи Радио и Телевизия Сърбия, цитирани от БГНЕС.

В правителственото постановление е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата.

Преди два месеца е започнало изграждането на ограда и по границата със Северна Македония.

През изминалото денонощие в Сърбия бяха регистрирани 161 нови случая на коронавируса и петима починали от Ковид-19. Така общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 30 204, а загиналите от болестта са 689.

Европейският съюз отрече изграждането на ограда по границата между Сърбия и Северна Македония да е част от договор с Белград.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Брюксел предоставя значителна финансова и техническа помощ на партньорите си от Западните Балкани във връзка с миграцията, като за тази цел от 2015 г. на Сърбия са ѝ предоставени повече от 100 млн. евро, заяви говорителят на ЕС Ана Писонеро.

„Тази сума не включва поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и последното не е част от нито едно споразумение с ЕС”, подчерта Писонеро.

Позицията в е отговор на съобщение, че Сърбия започва да поставя телена ограда по границата със Северна Македония близо до Прешево. Според председателя на общинския съвет в Прешево Шкиприм Арифи, изграждането на оградата било част от споразумение с ЕС. Оградата трябва да бъде с дължина 147 км.

След публикациите по разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите на Сърбия за предполагаемите намерения на правителството да строи ограда по границата с България, съобщиха от МВнР.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков разговаря със сръбския посланик в София Желко Йович, който заяви, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател г-жа Ана Бърнабич.  Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на „зелена“ граница със Сърбия  от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни