Събота, 25 Март 2023

Понеделник, 14 Септември 2020 13:01

ВАП сезира министъра на земеделието да извърши незабавна проверка на изсечената вековна дъбова гора край гр. Котел

Иван Гешев: Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!

 

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край гр. Котел. Това съобщиха от Прокуратура на Република България.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията. Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.

По този повод главният прокурор Иван Гешев коментира в Туитър: „Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни