Понеделник, 27 Март 2023

Четвъртък, 01 Октомври 2020 16:52

Борисов като тефлон от Брюксел: Докладът на ЕК е обективен и отчита постигнатото от правителството

Премиерът ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври

 

Бойко Борисов благодари на ЕК за доклада за върховенството на закона в страните членки.Премиерът пристигна в Брюксел, където ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов смята, че докладът е обективен и отчита постигнатото от правителството.Той благодари и за препоръките, които дава ЕК, като заяви, че страната ни работи и ще се стреми да спазим препоръките, дадени от Венецианската комисия.

Освен това Борисов беше категоричен, че конфликтът между Армения и Азербайджан трябва да се реши с диалог.

„Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион. Настояваме незабавно да се прекрати огънят. Категорично против сме участието на трети страни в конфликта”, каза Борисов.

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни