Вторник, 30 Май 2023

Понеделник, 05 Октомври 2020 18:21

ЕП обсъжда върховенството на закона (на живо)

Вера Йоурова: България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията

(допълнена)

„Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка“. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона в България, като подчерта, че ЕК е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдава ситуацията в страната.

„Подкрепяме правото на мирни демонстрации. Те са едно от основните права и съществува във всички държави. Демонстрациите показват, че гражданите на България придават голямо значение на работещата съдебна система и върховенството на закона“, каза тя.

Йоурова отбеляза, че Еврокомисията не може да се произнесе по предлаганите реформи на Конституцията, които са инициирани от премиера Бойко Борисов, но подчерта, че във всяка държава-членка конституционните реформи трябва да са обект на широк дебат в обществото, към него трябва да бъдат приобщени всички организации, които имат отношение към тези реформи.

 

По-рано днес стана ясно, че ръководството на ЕНП е решило да не се дава думата на своя евродепутат Радан Кънев в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори.

От България думата ще получат само представителите на ГЕРБ в Европейския парламент.

“Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава”, коментира Кънев пред EURACTIV.

“Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Оценката на ЕК за върховенството на закона беше честна, показа, че има нужда от подобрения. Така или иначе, правителството показа прогрес по много теми и така помага за прогреса на България към Еврозоната и Шенген. Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще решат”, написа в Туитър председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер точно преди дебата.

Според лидера на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев решителният ден за резолюцията не е днес, а в сряда, когато е крайният срок за внасянето на промени по проекторезолюцията, чието гласуване е насрочено за четвъртък, 8 октомври. Станишев обясни, че тактиката на ГЕРБ е да представи резолюцията като антибългарска и намесваща се  в конституционния ред на страната. Така биха заобиколили същността на проблемите. Затова и ще мобилизират всички ресурси, за да отпаднат цели пасажи, и в сряда да бъде приет “обеззъбен” вариант. Така България не рискувала задействане на наказателна процедура като Унгария.

“Десните работят с всички средства да за заличат цели текстове в проекта за резолюцията, което не можаха да направят в комисията ЛИБЕ”, обясни Станишев.

Проф. Велислав Минеков от т.нар. “Отровно трио”, който също е в Брюксел във понеделник, коментира, че няма никакво значение какъв ще е резултатът от гласуването, защото ефектът е постигнат и корумпираното правителство е пред края си, предава EURACTIV.

Гледайте на живо дебатите:

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни