Четвъртък, 08 Юни 2023

Вторник, 06 Октомври 2020 16:03

Румен Петков: Докладът на ЕК отчита провал на съдебната реформа, дискусията в ЕП бе унизителна по съдържание и съмнителна откъм ценностна система

Хора като Туск и Вебер поставят под съмнение европейската ценностна система, те легитимират корупцията в най-уродливия ѝ вид, заяви лидерът на ПП АБВ

 

Провалът на стартиралата преди 4-5 години съдебна реформа отчита докладът на ЕК, който третира всичките 27 държави-членки. Тази позиция заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и припомни, че партията тогава аргументирано се противопостави на въпросните промени, но без отзвук. Днес тези аргументи са в доклада на еврокомисията, добави Петков.

„Ние тогава заявихме много ясно, че разделянето на квотите във ВСС ще доведе до трайни и трудно обратими последствия в прокуратурата. Смутени сме, че днес основните протестиращи срещу съдебната система и прокуратурата в този й вид, са всъщност авторите на този тип съдебна реформа. Имам предвид Христо Иванов. Разделянето на квотите е най-голямото престъпление към съдебната система, извършвано от 1990 година насам. Тогава предупредихме, че у прокуратурата ще се създаде усещане за самодостатъчност, за недосегаемост, че така йерархизирана и структурирана прокуратурата ще овласти главния прокурор с изключителна власт, защото всички прокурори от професионалната квота са всъщност негови подчинени“.

Румен Петков подчерта, че всички аргументи на ПП АБВ отпреди години, днес имат своя практически израз. За борбата с корупцията той припомни, че ресорният закон от 2018 е променян 11 пъти и подчерта, че проблемите идват не от закона, а от неговото неспазване.

„Тези, които правят системните промени в този тип законодателство, всъщност съсипват труда на дознатели, оперативни работници, следователи. Законът за съдебната власт от 2015 г. досега е променян повече от 20 пъти. Каква стабилност искаме в магистратите? НК и НПК за последните 20 години са променяни повече от 150 пъти, но винаги, 10 години, в очакване на някакъв доклад от Еврокомисията правим едни фамозни промени, с които ще смаем света. Спомняме ли си как създадохме БОРКОР? С какви аргументи Борисов обяви създаването на БОРКОР. Кои еврочиновници и еврофигури дойдоха в България да кажат - браво, това е чудесно решение, сега вече окончателно ще преборите корупцията. Две години по-късно праснахме БОРКОР, създадохме КОНПИ, една година и половина по-късно – КПКОНПИ. Затова борбата с корупцията няма как пред очите на обществото да бъде ефективна, когато системно променяме и променяме институции, пишем нови закони, правим промени в конституцията и резултатът винаги е катастрофален. Обществото все повече не вярва и с пълно основание“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Петков подчерта, че когато се извършват промени в отделни структури, без оценка на ефективността, резултатът е катастрофален. А за провала в борбата с корупцията като основен отговорен председателят на ПП АБВ посочи Бойко Борисов, за разпада на съдебната реформа - Христо Иванов.

Дискусията в ЕП Румен Петков определи унизителна по съдържание и съмнителна откъм ценностна система.

„Европейската народна партия забрани на един от своите представители да говори на микрофона и не знам тези хора утре за каква свобода на словото, за каква свобода на медиите, на човешкия избор биха имали морално право да говорят. Хора като Туск и Вебер поставят под съмнение европейската ценностна система, те легитимират корупцията в най-уродливия ѝ вид. Туск легитимира чек между 7 милиона евра, когато се видя с Бойко Борисов. Този човек е срам за Европа. Тези хора няма интерес от динамично развитие на нашата държава, в този смисъл, и на Европа. Те не се безпокоят, от това, че министър-председателят на държава-член на Европейския Съюз разпорежда на прокурор, заплашва евродепутат, заплашва и гази бизнесмен. Тях това не ги тревожи и за тях тази уродливост очевидно е приемлива. От сблъсъка за върховенството на закона в България, вчера станахме потърпевши ние в България от един политически сблъсък между ЕНП и ПЕС. Въпросът за върховенството на закона в България почти не беше коментиран. Затова ние от АБВ считаме, че решението е тук при нас. Да, мониторингът трябва да продължи, за него кой ли не ни лъга че е преустановен, говоря за България и Румъния, специално в частта му за България“.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни