Неделя, 28 Май 2023

Сряда, 07 Октомври 2020 13:07

Парламентът няма да изслушва Борисов и Каракачанов за новите F-16

Освен изтребителите, страната ни се кани да придобие още нови три-координатни радара, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване

 

 

Управляващото мнозинство отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, които да дадат информация пред парламента за намерението на правителството за придобиване на още 8 броя самолета F-16 Block 70, предаде БГНЕС.

Настояването двамата да се явят пред парламента, за да мотивират необходимостта от новите придобивки за армията, както и да дадат подробности за параметрите на бъдещата сделка с американската страна, дойде от „БСП за България“. От левицата обаче не защитиха предложението си в пленарна зала. Идеята бе изслушването да се проведе в рамките на днешното заседание, но дори и да беше прието, нямаше как да се осъществи, тъй като вицепремиерът и военен министър е на посещение в Съединените щати.

Освен изтребителите, страната ни се кани да придобие още нови три-координатни радара, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване.

Припомняме, че на 30 септември Корнелия Нинова призова в декларация Народното събрание да извика министър-председателя и министъра на отбраната да обяснят сделката за новите самолети. „Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министър-председателя и министъра на отбраната да дойдат в парламента и да отговорят. Не само на народните представители, а и на българското общество. За какви параметри на сделката става дума. Предвижда ли бюджетът за 2021 г. средства за финансирането на тази сделка? Искаме да питаме министър председателя 5-те млрд. лв. заем от миналата седмица за това ли са? Защото с тези нови 5 млрд. лв. заем, дългът, който ни оставя правителството на Борисов вече надхвърля 30 млрд. лв.“, заяви тогава лидерът на БСП.

„Този въпрос трябва да бъде дискутиран тук, където му е мястото – в българския парламент в парламентарната република. Обратното означава, че продължавате порочния модел на едноличното взимане на решения и унижение на парламентаризма“, заяви Корнелия Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни